Türkiye’nin ilk faili meçhul cinayetlerinden birinin kurbanı yazar Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali, “Tek isteğimiz gerçeği bilmek. Belki babamın eşyaları için de dava açabilirim. 64 yıl geçse de onların sadece fotoğrafta kalması beni üzüyor” dedi.

 

A Haber’de yayınlanan Selin Ongun’un “Bi Sormak Lazım” programına konuk olan Filiz Ali, babasıyla ilgili taleplerini açıkladı.

 

“ADALETİN YERİNİ BULMASINI İSTİYORUM”

Ali, kendisini hafifletecek tek şeyin gerçeği bilmek olduğunu söyledi ve ekledi: “Nasıl öldürüldü, niye ve neden bunca sene üstü kapatıldı, açıklanmadı? Beni ne rahatlatır? Tabi ki adaletin yerini bulması. Birilerinin çıkıp bu cinayete şu kişiler karar verdiler ya da tesadüfen oldu, kusura bakma demesi.”

 

Babasının öldürüldükten sonra üzerindeki eşyaların ailesine verilmediğini hatırlatan Filiz Ali bu konuda dava açabileceğini söyledi. Ali, “Kime dava açacağımı bir öğrensem. Hala babamın eşyalarını geri istiyorum. Ben şu fotoğraftaki eşyaları istiyorum. Resimlerim, annemin resimleri, fotoğraflar, tıraş makinesi, gözlüğü, gömleği. Hepsini istiyorum. Aradan 64 sene geçti. Onların fotoğrafta kalması beni üzüyor. Bu tabi ki detay. Ama bu insanın hayatını almak detay değil. Bu insanın bir defin belgesi yok mudur? En tanınmış şairlerinden biri. Başka bir ülkede olsa herhalde daha farklı davranılırdı” diye konuştu.

 

“KEMAL KILIÇDAROĞLU BENİ ARAYARAK ÜZÜNTÜSÜNÜ BİLDİRDİ”

Filiz Ali, Sabahattin Ali cinayetiyle ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da kendisini telefonla aradığını açıkladı. Ali, “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu son derece nazik bir şekilde telefonla aradı. Üzüntüsünü bildirdi. Benim için bu çok önemli. Bir siyasetçinin, CHP Genel Başkanı’nın böyle bir duyarlılıkta bulunması benim için önemli. Devletin sadece CHP’den ibaret olmadığını düşünelim. Bu devletin arşivleri var. Devletin sakladığı gerçekler var. Saklanan gerçeklerin ortaya çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

 

“ESAS MESELE ŞEHİT MAAŞI DEĞİL GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI”

“Sivil şehitlik” tartışmalarına da değinen Filiz Ali, tek taleplerinin şehit maaşı değil, gerçekleri bilmek olduğunu kaydetti. Ali, “Şehit meselesi üzerinde farklı düşünüyorum Esas mesele bu şekilde hayatlarını kaybetmiş olan insanlara şehitlik maaşı bağlamak değildir. Esas mesele bu insanların nasıl ve neden öldürüldüklerinin ortaya çıkması. Yoksa maaş bağlanması oturun oturduğunuz yerde, fazla da konuşmayın demektir. Bize bu çok önceden de söylendi” ifadelerini kullandı.