Sabancı Center’da 1996 yılında Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe’nin öldürülmesine ilişkin davada karar çıktı.

Mahkeme tutuklu sanık İsmail Akkol'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 11. celsesi görülen duruşmaya, Silivri Cezaevi'nden getirilen sanık İsmail Akkol ve avukatları hazır bulundu. Sabancı ailesini ise duruşmada avukat Vehbi Kahveci temsil etti.

Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile kayıt altına alınan duruşmada savunma yapan İsmail Akkol, 15 aydır tecritte tutulduğunu söyleyerek "Sabancı bu toprakların ne ilk öleni oldu, ne de son öleni olacak" dedi.

Akkol son sözü sorulduğunda da, "Beraatimi talep ediyorum desem, önünüzdeki delillere bakıp beraatin mümkün olduğunu söyleseniz de vermeyeceksiniz. Çünkü açığa alınırsınız. Tahliye edenleri görevden alıyorlar. Delil durumuna bakarsanız beraat kararı verilmesi gerektiğini göreceksiniz. Sadece beraatimi talep ediyorum" dedi.

Akkol'un avukatı Özgür Yılmaz da mahkemeden beraat talep ettiklerini söyledi.

Mahkeme heyeti sanık İsmail Akkol'un "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Kararda sanık hakkında cezayı hafifletecek takdiri indirim nedeni bulunmadığından indirim uygulanmasına yer olmadığı belirtilerek tutukluluk halinin devamına hükmedildiği" belirtildi.

Mahkeme heyeti sanık Fehriye Erdal'ın hakkında çıkarılan kırmızı bültenle aranan yakalama emrinin henüz infaz edilemediğini belirterek Erdal hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota -Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe, 9 Ocak 1996 günü Sabancı Center'da Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal tarafından öldürüldü. Mustafa Duyar, olaydan tam bir yıl sonra Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne teslim oldu. Duyar 15 Şubat 1999'da Afyon Cezaevi'nde tutuklu iken kurşunlanarak öldürüldü.

Sabancı suikastının firari sanıklarından Fehriye Erdal Belçika'da gözaltına alınıp yargılandı ancak Türkiye'ye iade edilmedi. Suikastin üçüncü sanığı İsmail Akkol ise 2014'te Yunanistan'da yakalandı, Türkiye'ye iade edilmesi talebi reddedildi. Şartlı salıverilen firari sanık Akkol, deniz yoluyla Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra Aydın'ın Söke ilçesi otogarında sahte kimliklerle yakalanarak 4 Şubat 2016'da tutuklandı.