Tütün Deposu'nda açılan "Seyir Defteri: Şaban Dayanan" sergisinde gazeteci Dayanan ve arkadaşlarının insan hakları temalı fotoğraflarıyla Dayanan portreleri ve Dayanan hakkındaki haber ve söyleşiler yer alıyor.

 

Ahmet SAYMADİ / Bianet

 

Gazeteci ve insan hakları aktivisti Şaban Dayanan için Tütün Deposu'nda "Seyir Defteri; İnsan Hakları Mücadelesinde Bir Ömür Şaban Dayanan" adlı bir sergi açıldı. Şaban Dayanan 24 Temmuz 2011'de 42 yaşındayken geçirdiği epilepsi krizi sonrası hayatını kaybetmişti.

 

Sergide Dayanan'ın eserlerinin ve Dayanan'ın fotoğraflarının yanı sıra Ahmet Şık, Alaattin Timur, Ali Öz, Cevahir Buğu, Fatih Pınar, Gençer Yurttaş, İhsan Kaçar, Kerem Uzel, Mehmet Kaçmaz, Mehmet Özer, Nihat Karadağ, Özcan Yaman, Özcan Yurdalan, Paşa İmrek, Serra Akcan, Tolga Sezgin, Umut Kaçar, Volkan Doğar, Yücel Tunca ve Zeynep Kuray'ın fotoğrafları da yer alıyor. 

 

Açılışta, Tütün Deposu Koordinatörü Asena Günal Depo'da da birlikte çalıştığı arkadaşı Dayanan'ı anlattı.

 

"Şaban burada hep bir sergi açmak istemişti, fakat bu şekilde olması çok hazin! Çok değerli bir arkadaşımızdı, onu uğurlarken cenazesinde de bunu bir kez daha anladık."

 

İnsan hakları aktivisti avukat Eren Keskin; "Şaban herkesin yardımına koşardı, kardeşim gibiydi, keşke kızı Havin ile biraz daha vakit geçirebilseydi" dedi.

 

EFE: ŞABAN HEP GENÇ KALACAK"

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe de "İnsan hakları mücadelesinin önemli bir yoldaşıydı, hepimizin kardeşiydi. Burada insan hakları mücadelesinin tarihiyle ilgili kareler var, bakınca ne kadar gençmişiz diyoruz, ama bazılarımız bu fotoğraflardaki gibi hep genç kalacak, Şaban da onlardan biri" dedi.

 

Red Fotoğraf'tan Özcan Yaman ise; "İşkence görenlere verilen bir fotoğraf çalışmasında tanışmıştık, fotoğrafa çok tutkuluydu. Bugün Cumartesi Anneleri eyleminde gözaltına alınan gençlerin verdiği mücadele ve annelerin onlara verdiği destek bu sergiye en büyük açılış hediyesi oldu" dedi.

 

Son olarak Şaban Dayanan'ın eşi Nurten Dayanan kucağında kızları Havin serginin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti: “Bu sergiyle Şaban'ın en büyük hayali gerçek oldu."

 

Sergi 4 Ağustos tarihine kadar gezilebilir.