Rusya ve İran’ın Türkiye büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçilerin, Suriye hükümetinin gerginliği azaltma bölgelerinden İdlib’in sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle çağrıldığı belirtildi.

‘REJİM BİRLİKLERİNİN İLERLEMESİ BASİT BİR İHLAL DEĞİL’

Rusya ve İran’ın büyükelçileri, Suriye hükümetinin gerginliği azaltma bölgelerinden İdlib sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Konuya ilişkin açıklamada, “Rejim birliklerinin İdlip gerginliği azaltma bölgesinin (GAB) güneydoğusunda bir süredir yürüttüğü kara harekatı çerçevesinde son günlerde İdlip GAB sınırlarını ihlal ederek, bölge içinde kalan bazı yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdiği görülmektedir. Rejim birliklerinin bu şekilde ilerlemesi basit bir ateşkes ihlali olmayıp, Astana’da üç garantörün varmış olduğu mutabakatın hilafına İdlip GAB sınırlarının ihlalidir” denildi.

‘REJİME GEREKLİ MESAJLARIN VERİLMESİ TALEP EDİLDİ’

İhlal duyulan rahatsızlığın Astana’da, Suriye hükümetinin garantörleri olan Rusya ve İran’a iletildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sözkonusu ihlallerin sürmesi üzerine, son olarak, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi bugün (9 Ocak) Bakanlığımıza çağrılarak bu konudaki tepkimiz ve rahatsızlığımız güçlü ifadelerle dile getirilmiş ve 29-30 Ocak tarihlerinde Soçi’de düzenlenecek ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne giden süreçte gerçekleşen sözkonusu ihlal durumuna ivedilikle son verilmesi için rejime gerekli mesajların verilmesi talep edilmiştir. Aynı çerçevede, rejimin bir diğer garantörü olan İran’ın Ankara Büyükelçisi de Bakanlığımıza çağrılmaktadır. Sözkonusu ihlal durumu Sayın Müsteşarımızın bugün Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Riad Seif’i kabulünde muhalefet temsilcileriyle de ele alınmıştır.”

Kaynak: Hürriyet