Rusya uçak krizinden sonra Merinos Halı Fabrikası'nı basmış 15 işçiyi gözaltına alınmıştı. Bugün Rostov kentindeki mahkeme 15 işçiyi sınır dışı etme kararı aldı.

Türkiye'nin önde gelen halı üretim firmalarından Merinos'un Rusya'nın Rostov eyaletindeki fabrikasına çalışan 15 Türk personeli için Rus mahkemesinin sınır dışı etme kararı aldığı ortaya çıktı. Rus güvenlik güçleri, geçtiğimiz gün fabrikaya baskın düzenlemiş, çalışanları kimlik ve pasaport kontrolünden geçirmişti.

 Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından gerilen Rusya-Türkiye ilişkilerinin ekonomiye yansımaları devam ediyor. Rusya'daki Türk yatırımlarından Merinos'un Rostov eyaletindeki fabrikasına 1 Aralık Salı günü federal görevliler ve askeri birlikler tarafından yapılan baskının ardından yeni gelişmeler yaşandı.

Merinos Rusya Genel Müdürü Erdoğan Şeker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, baskında personele kimlik ve pasaport kontrolü uygulanacağı duyurusunun ardından vardiya saati dışında evinde dinlenmekte olan Türk personelin de soruşturma kapsamında fabrikaya getirildiğini söyledi.

Aynı gün saat 16.00'ya kadar süren kontrol ve incelemeler sonucunda fabrika bünyesinde görev yapan 15 Türk vatandaşı personelin çalışma izinleri, oturma izinleri ve vizeleri tam olmasına karşın Rus federal görevliler tarafından göçmen bürosunda gözaltına alındığını aktaran Şeker, “Bu arada fabrikada kalan federal yetkililer işletmeye ait bilgisayar sistemimizi kontrol gerekçesi ile söküp saat 20.00 civarında fabrikadan ayrılmışlardır. İşletmemize uygulanan bir kapatma ya da üretim durdurma yaptırımı yoktur.” bilgisini verdi.

"DİPLOMATİK KANALLAR KAPALI, ÇOK ŞEY YAPILAMAZ"

Konu ile ilgili olarak Türkiye tarafında ilgili bakanlıkların bilgilendirildiğini belirten Şeker, şöyle devam etti:

“Dışişleri Bakanlığımıza bilgi verilmiş ancak diplomatik kanalların kapalı olmasından dolayı çok şey yapılamayacağı cevabı alınmıştır. Ekonomi Bakanlığımıza da durum bildirilmiştir. Rusya ile ortaya çıkan durum ile alakalı bakanlığımız da herhangi bir şey yapılamadığı cevabını vermiştir. Bizi Novorossisk Başkonsolosluğumuza yönlendirmişlerdir. Olay başladığı andan itibaren Novorossisk Başkonsolosluğumuza durum hakkında sürekli bilgi verilmiştir. Ayrıca Konsolosluğumuz Moskova Büyükelçiliğimizi de bilgilendirmiştir.”

Kaynak: Haberdar