Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad'a(Girê Spî) dün IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırılarda Türkiye topraklarının da kullanıldığına dair bilgiler aldıklarını söyledi.

Bakanlık açıklamasında, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun bir parçası olan Türkiye’den Suriye topraklarına topçu ateşi açılması nedeniyle açıklama almak için ABD’nin Amman’daki ateşkes merkezine başvurulduğu ifade edildi.

Reuters’ın İnterfaks’tan aktardığı iddia, Rusya’nın Suriye’deki koordinasyon merkezine dayandırıldı.

YPG'den yapılan açıklamada ve bölgeden haberleri aktaran ANHA da benzer bir iddiayı dile getirmişti.

Bu iddia üzerine askeri kaynakların, Hürriyet’e yaptığı açıklamada Suriye tarafındaki YPG veya IŞİD mevzilerine yönelik herhangi bir ateşin yapılmadığını, Rusya’nın iddiasının doğru olmadığını söyledi. Aynı kaynaklar kısa süre önce ise Türkiye-Suriye sınırında iki IŞİD militanının yakalandığını belirtti.

BMGK'YE SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Girê Spî Sivil Toplum Forumu, kente yönelik IŞİD saldırılarının Türkiye'den yönlendirildiğini iddia ederek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden saldırılarla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.

Forumun açıklamasında, Türkiye sınırından geçerek şehre saldırı düzenlendiği ve bu esnada TSK'ye bağlı askerlerin de YPG/YPJ mevzilerini mermi yağmuruna tuttuğu kaydedildi.

Girê Spî Sivil Toplum Forumu'nun açıklaması şöyle: "27 Şubat'ın ilk saatleri itibarıyla bir grup DAİŞ çetesi Girê Spî'ye saldırdı. Asayiş Merkezi, Weteni Hastanesi, İslan Bölgesi, Ên Arus kasabası ve Türkmen köyü Hemami saldırılara direkt hedef olan yerlerdi. Saldırılara asayiş güçleri ve QSD savaşçıları tarafından anında cevap verilmesi üzerine şiddetli çatışmalar yaşandı. Çetelerin ardından Türk devlet güçleri Türkmen köyü Hemam'ı bombardımana tabi tuttular. DAİŞ çeteleri Türkiye sınırından bölge topraklarına geçti. Girê Spî Sivil Toplum Forumu olarak, saldırılarda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Türk devleti hakkında yönlendirdiği saldırılarla ilgili soruşturma başlatması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

NE OLMUŞTU?

Suriye’de ateşkesin yürürlüğe girmesinin hemen ardından IŞİD, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin güneyinde bulunan YPG denetimindeki Tel Abyad ilçesine saldırı başlatmıştı. IŞİD’in gece geç saatlerde başlattığı saldırıya YPG’lilerin de karşılık vermesiyle şiddetli çatışma meydana gelmiş ve sabah erken saatlerde de IŞİD mevzileri iki kez ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait olduğu tahmin edilen savaş uçaklarınca bombalanmıştı.