Rusya, Suriye sınırında Türk jetleri tarafından vurulduktan sonra Su-24 uçağından kendisini fırlatan Rus pilotu paraşütle havadayken öldüren kişinin yakalamasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, pilotu öldürdüğünü iddia eden Alparslan Çelik isimli şahsın yakalanmasını ve Türkiye tarafından yargılanmasını istediklerini açıkladı.

Zaharova, Rus Dışişleri Bakanlığı sitesinde yer alan açıklamasında “Türk otoritelerinden Çelik ve suç ortaklarını yakalamak için acil tedbir almalarını ve Rus pilotu öldürdükleri için ve aynı zamanda yabancı bir ülkenin topraklarında yasadışı bir askeri örgütle birlikte savaştıkları için cezai sorumluluklarını yerine getirmelerini talep ediyoruz.” dedi.

Çelik, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda Rus pilotun öldürülmesindeki müdahalesini kabul etmişti.

Zaharova, “Önde gelen bir Türk gazetesinin, bir katil ve teröriste işlediği suçlardan dolayı böbürlenmesi için ve hatta Rusya ve Rus halkına karşı öfke dolu milliyetçi ideolojisini yayması için adeta bir kürsü vermesi şaşırtıcı ve çirkin bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

Sözcü açıklamasına şöyle devam etti: “Türk otoritelerinden bu röportaja hiçbir yorum gelmediği belirtilmektedir. Türk yönetiminin, uluslararası bir suç işlediğini kabul eden kendi vatandaşının açıklamalarını ve eylemlerini değerlendirmesini talep ediyoruz. Ankara’nın, komşu bir devletin sınırları içinde illegal radikal silahlı grupların safında askeri eylemler gerçekleştiren Türk vatandaşları konusunda resmi pozisyonunu söyleme vakti gelmiştir.”