Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Meşkov, Türkiye'nin Rus Su-24 jetini düşürdüğü için Rusya'ya tazminat ödemesi ve benzer bir olayın bir daha yaşanmayacağına dair garanti vermesi gerektiğini söyledi.

RİA Novosti'ye mülakat veren Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksey Meşkov, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesini 'saldırı' olarak tanımladı ve ''Rus uçağına ve mürettebatına saldırılması sonuçları olması beklenecek ciddi bir suç'' dedi.

''Nesnel veriler bunun, önceden izni verilmiş Rusya karşıtı bir eylem olduğunu gösteriyor'' ifadelerini de kullanan Meşkov, Türkiye'nin, Rus uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992'de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini söyledi.

Bu sebeple Türkiye'nin, yaşananlardaki 'sorumluluğunu reddetmek' ve Rusya'nın Suriye'deki eylemlerini 'karalamak' yerine, özür dilemesi, ülkenin zararını karşılaması ve benzer olayların bir daha tekrarlanmayacağına dair garanti vermesi gerektiğini belirten Meşkov, şu ifadeleri kullandı: ''Ancak Türkiye hükümetinin mevcut çizgisi ise Moskova-Ankara ilişkilerinin geleceği hakkında olumlu tahminler yapmamızı imkansız kılıyor."

Meşkov, ilişkilerin eski hâline dönüp dönemeyeceğine dair bir soru karşısında da şunları söyledi: ''Türkiye hükümetiyle işbirliğine Ankara kendisi nokta koydu. İlişkiler eskisi gibi olmayacak.''