Ankara ve IŞİD arasındaki petrol ticareti iddialarıyla ilgili haber hazırlamak için Türkiye'ye gelen Rus TV kanalı "Rossiya-1" muhabirleri, Hatay'a vardıkları sırada gözaltına alınıp sınırdışı edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin henüz resmi bir açıklama yapmadığı olayın "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de çekim yapan Rusya devlet televizyon kanalı "Rossiya-1" ekibinin gözaltına alınarak sınırdışı edildiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"7 Aralık tarihinde Rossiya-1 televizyon kanalı ekibinin Türkiye'nin Hatay ilinde tutuklandığını öğrendik.

Karakola sevk edilen çekim ekibine polis, Türkiye'deki çalışma kurallarını ihlal ettikleri için sınırdışı edileceklerini söylemiş.

Türkiye'deki Büyükelçiliğimiz olaya müdahale etmesine rağmen, Türk makamlarından ihlalin ne olduğu konusunda bilgi alınamadı."

Açıklamada, Ankara'nın "Suriye sınır bölgesinde gerçekleştirilen yasadışı birtakım olayların görüntülenmesinden korktuğu" da ifade edildi.

Yine "yasadışı ve kabul edilemez" olarak tepki gösterilen sınırdışı etme kararına dair açıklamada "Türkiye'de son dönemde yerli ve yabancı basına uygulanan baskıyı dikkate aldığımızda böyle bir davranış normal" ifadesi kullanıldı.

'HENÜZ KAMERAYI ÇIKARMAMIŞTIK'

Rusya televizyon kanalı RT'nin haberine göre, sınırdışı edilen gazeteciler, Ankara ve IŞİD arasında var olduğu iddia edilen petrol ticaretine dair haber hazırlamak için araştırma yapıyordu.

Alexander Buzaladze'nin hazırlayıp sunduğu "Special Correspondent" programı için bölgeye gelen televizyon ekibi, Pazartesi günü sınır dışı edildi.

Rus gazeteci Buzaladze, RT'ye yaptığı açıklamada, Suriye-Türkiye sınırına yaklaştıkları sırada, kamerayı çıkarmaya fırsat bulamadan güvenlik güçlerinin kendilerini engellediğini, önce gözaltına aldığını sonra da sınırdışı ettiklerini söyledi. (Evrensel)