Rus uçağının düşürülmesi Rus gazeteleri ve haber sitelerinde geniş yer buldu. Yapılan yorum ve haberlerde, uçağın düşürülmesinin iki ülke arasındaki ilişkilere yansıyacağı dile getirilen haber ve yorumlarda, Rusya’nın Türkiye’ye yanıtının ise çok boyutlu olacağı üzerine duruldu. 

Politnavigator.net’ten Savaş Muhabiri Dmitriy Steşin: Rusya’nın cevabı çok boyutlu ve ampirik olacaktır. Birincisi, Suriye sınırına yaklaşan herhangi bir Türk uçağı vurulabilecektir.

Bu şekilde düşürülebilecek uçakların sayısı 2’ye, 3’e çıkabilir. İkincisi Türkiye vatandaşlarına yeniden vize konulabilir. Üçüncü olarak, Türk turist pazarını zor zamanlar bekliyor.

Dördüncüsü Rusya Federasyonu’nda iş yapmakta olan Türk işadamı ev yatırımcıları da bir dizi problem bekliyor.

Beşinci olarak da, Suriye toprağında nihai olarak müthiş bir kapaklanma yapabilmek için harika bir fırsat ortaya çıkmış oldu.

KANUNSUZ PETROL TİCARETİ

İzvestiya’dan Siyaset Bilimci Boris Mejuyev: Bu tamamen uluslararası bir suçtur. Sorumlu emellerini kabul etmiş oldu.

Herhangi bir özür de dilemedi ve dahası suçuyla gurur duyuyor. Rusya son zamanlarda, Türkiye ile herhangi bir konflikte girmemek adına her şeyi yapıyordu.

Okay Deprem’in Evrensel’de yer alan haberine göre, Türkiye’de hükümet yanlısı gazeteler genel olarak Erdoğan’ı övdüler fakat, Rusya’da resmi olarak illegal örgüt olarak ilan edilmiş IŞİD ile yapılan kanunsuz petrol ticareti üzerine, Ankara’daki iktidar partisinin Mısır’daki ‘Müslüman Kardeşler’e veya da Ukrayna’daki Kırım-Tatar Meclisi’ne yönelik desteği üstüne ise konuşmamayı yeğlediler.

Rus  hava kuvvetlerinin Suriye operasyonunun başarısız olmasında kimin/kimlerin çıkarı olabilir?.. Görünüşe bakılırsa birileri Rusya’ya maksimum zararı vermek adına her türlü gayreti gösteriyorlar.

IŞİD’ LOJİSTİK DESTEK TÜRKİYE’DEN

Zavtra (Yarın) gazetesinden Dmitriy Yerşov: Suriye’de IŞİD’e karşı Rus operasyonu çok başarılı gidiyor. Bundan dolayı da, Rus bombardıman uçağı SU-24’e dönük Türk F-16’larının dünkü şovuna tanık olduk.

Şimdi akla gelen soru şudur ki; Türk Hava Kuvvetleri neden böyle bir aptallık yaptılar? Birincisi; İsrail ile bozuşan Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile ortaklık kurarak Suriye’deki ‘Arap Baharı’ senaryosu ile IŞİD Projesi’nin en yazarlarından ve uygulayıcılarından olmuştu.

Özellikle Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD savaşçılarına temin edilen lojistik Türkiye topraklarından geçiyor. Gene Türkiye özel olarak göçmenlerin yakın zamanda Avrupa Birliği’ne doğru “Büyük Tehcir”lerinin arkasında durdur.

Rus Hava Güçleri’nin IŞİD’in sahadaki pozisyonlarını, dahası örgütün petro-kimya tesislerini vurması; Türkiye’nin çıkarlarına 180 derece aykırıdır.

IŞİD’in, Suriye’nin petrolünü yok pahasına Türkiye’ye satması gerçeğini kim bilmiyordu ki? İşte  bu milyarlarca dolarlık karlı bir ticaret.

TÜRKİYE ARTIK TATİL ÜLKESİ

Komsomolskaya  Pravda’dan Mihail Delyagin: Türkiye artık bir müttefik değil, tatil ülkesi konumu ise şüpheli. Şimdi Türkiye’ye öyle bir etkide bulunmak lazım ki, Türk hükümeti yaptığı üzerine tekrar düşünsün.

Şunu anlamak önemlidir: Türk toplumu ve Türk devleti kendi kültürel özgüllüğü nedeniyle, Rusya ile olan ilişkilerde bu gibi saldırganlık hareketlerine davetiye çıkardığını bir türlü algılayamıyor ve düşünemiyor.

Türk devletinin düşmanca politikasının ışığında, Türkiye’ye girmek gerçekten de tehlikeli hale geliyor. Eğer mümkünse oraya gitmemek gerekir.  En  azından durum açıklığa kavuşana kadar.