Rojava'da yaşanan çatışmalarda yaralı ya da sağ ele geçirilen, intihar hazırlığında veya sabotaj eylemleri öncesinde yakalanan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) emir ve üyeleri Rojava'nın birçok bölgesinde oluşturulan ve sıkı bir şekilde korunan cezaevlerinde tutuluyor. Fırat Haber Ajansı (ANF), bu cezaevlerinde tutulan IŞİD'lilerle Rojava'daki bir asker cezaevinde görüştü. Samir Emin Maro, Kerim El Mıhlef ve Abbad Maaruf isimli IŞİD üyeleri ile yapılan görüşmelere ilişkin videoların da konulduğu haber şöyle:

"KÜRTLER DEMOKRASİYE İNANDIĞI İÇİN..."

Suriye'nin Cezaa bölgesinden olan 32 yaşındaki Samir Emin Maro. Maro, IŞİD içinde 'emir' olarak adlandırılan ve lider düzeyinde görev alan, bir çok çatışmaya giren bir kişi. Tilhemis'te YPG ile yaşanan çatışmada yakalandı. Kürtlerin demokrasiyi savunduğunu, demokrasinin de 'İslam'a karşı bir rejim olduğu için ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Maro, "İslam devleti demokrasiye karşıdır. Demokrasi Allah'ın kanunlarına karşı olan bir sistem. Bundan dolayı ortadan kaldırılması gerekir. Kürtler demokrasiye inanıyor, onun için savaş açtık. İkincisi DAİŞ, Suriye, Irak,

Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan'ı kapsayacak bir hilafet devleti kurmak istiyor. Şu an savaşımız daha çok Suriye, Irak ve Lübnan'da veriliyor. Ancak Kürtler önümüzde bir set oluşturmuş durumda" dedi.

Hedeflerinde İsrail'in de olduğunu belirten Samir Emin Maro, Ortadoğu'da İsrail'i istemediklerini söyleyip ekledi: "Onları şu an kulak arkası etmişiz, unutmamışız. Filistin’i özgürleştirdikten sonra İsrail'e saldıracağız" dedi.

'KÖTÜ MUAMELE OLSAYDI SÖYLERDİM'

Cezaevi yetkililerin kendilerine iyi davrandığını da söyleyen Maro, "Herhangi bir kötü muameleye tabi tutulmadık. Olsaydı söylerdim. Sorgumuz bittikten sonra bizleri buraya getirdiler. Burada tutuklu olanların tamamına yakını Arap. Birçoğu çatışmalarda yakalanmış. Sabotaj eylemlerinde yakalanıp tutuklananlar da var aramızda. Haftada bir ailelerin ziyaret etmesine izin veriyorlar. Bugün ziyaret günüydü. Benim babam Cezaa bölgesinden gelmişti. Onunla görüştüm. Sorgumuz bitti, ama mahkememiz sürüyor. Bundan sonrasının ne olacağını bilmiyorum" şeklinde konuştu.

'URFA'DA TEDAVİ GÖRÜP GERİ DÖNDÜM'

Serekaniyê bölgesindeki bir çatışmada yaralı olarak yakalanan Kerim El Mıhlef, 20'li yaşlarda. Suriye'de iç savaş başlamasından sonra ÖSO içinde yer almış. Bir yıl önce ise ÖSO içinde yer alan bazı 'İslami' grupların IŞİD'e katılmasına eşlik etmiş. Girê Sipî (Tel Ebyad), Serêkaniyê, Hesekê, Cezaa bölgesinde birçok çatışmaya katılmış. Karnından ve sağ kolundan iki kez yaralanmış. Tel Ebyad bölgesinde yaralandıktan sonra Akçakale sınır kapısından Urfa'ya hastaneye kaldırıldığını ve burada 2 ay tedavi gördükten sonra tekrar aynı yoldan Suriye'ye geçtiğini belirten Mıhlef, IŞİD saflarında savaşmaya devam ettiğini söyledi. İçinde bulunduğu grubun birçok kişinin kafasını kestiğini, ancak kendisinin kesmediğini iddia eden Mıhlef, "Çatışmalarda ya da ele geçirdiğimiz bölgelerde yakalanan rejim askerleri ya da Şiiler vardı. Bunlar bize göre kafir ve ölümü hak ediyorlar. Allah da bunların öldürülmesini emrediyor. İçinde bulunduğum grup bıçakla ve satırla kafa kesti. Bunlar kameraya çekiliyordu. Ben kafa kesmedim ama bulunduğum grup kesiyordu" dedi.

'BİZE KARŞI OLANLARIN TAMAMI KAFİR'

İslam adına yola çıktıklarını ve kendilerine karşı olanların tamamının kafir olduğunu savunan IŞİD üyesi, hilafetin yeniden kurulacağından 'emin'. Serêkaniyê'nin Merge bölgesinde çatışmalara katıldığını ve burada yakalandığını belirten Mıhlef, IŞİD'in çatı olduğunu, onlara bağlı Suriye, Irak, Lübnan, Tunus, Ürdün, Libya gibi ülkelerde birçok örgüt ve grup bulunduğunu ve hepsinin de 'Halife Ebubekir El Bağdadi'ye biat ettiklerini anlattı.

'KÜRT PETROLÜNÜ ELE GEÇİRMEK İSTİYORUZ'

Tutuklu IŞİD''lilerden Abbad Maaruf da IŞİD'e karşı olan herkesin kafir olduğuna inanıyor. Maaruf, "Kürt bölgesinde Rimelan, Çilaxa, Girkê Legê'de zengin petrol yatakları var. Buraları ele geçirmek istiyoruz. Hem bu bölge zengin hem de bunlar kafir. Onun için Kürtlere savaş açtık" dedi. 'İslam Devleti'nin tüm kurumları ile Suriye'de hakimiyet kurduğu yerlerde hayata geçirildiğini ve hedeflerinin Ortadoğu'yu kapsadığını belirten Maaruf,  "Türkiye'de bize yakın birçok kişi, grup, örgüt ve dernek var" diye konuştu. Maaruf, Türkiye'den birçok kişinin kendi saflarında savaştıklarını aktardı.

'TÜRKİYE'YE PETROL SATILIYOR'

IŞİD'in Rakka başta olmak üzere birçok bölgeden petrolü tankerlerle Akçakale ve Kilis üzerinden Türkiye'ye sattığını öne süren Maaruf, "Günde veya haftada ne kadar satıldığını bilmiyorum. Ancak ham petrolün buradan tankerlerle Tel Abyad-Azaz sınırlarına götürüldüğünü biliyorum. Buradan araçlarla ya da döşenen ilkel boru hatları ile petrol sevkiyatı yapılıyor. Hem petrol, hem mazot bu şekilde satılıyor" dedi.

'YARDIMLARIN TAMAMI IŞİD'E GELİYOR'

Suriye'de IŞİD'den ayrı olarak örgütlenen ve savaşan bütün 'İslami' grupların IŞİD'e bağlı olduğunu, aynı merkezden yönetildiklerini ileri süren Maaruf, şunları söyledi: "Türkiye üzerinden gönderilen gıda, ilaç gibi insani yardım malzemelerinin tamamı IŞİD'e geliyor. ÖSO içinde onlarca grup var ve birçoğu bize bağlı. Yardım bunlara hem Türkiye'den hem de insani yardım kuruluşlarından gönderiliyor. Bu yardımlar daha sonra onların üzerinden IŞİD'e aktarılıyor. Bizim gıda, yiyecek, silah konusunda bir sıkıntımız yok. Birçok sınırdan bize silah ve cephane yardımı yapılıyor."