Kendilerine “Eko Jin” adını veren bisiklet grubu Dersim'den başlattıkları 'Yeni yaşam için pedalla' bisiklet turu kapsamında 16 Ağustos günü Roboski'ye ulaştı.

Roboskili ailelerin karşıladığı Eko Jin grubu akşam yemeğini yedikten sonra Roboski aileleri ve dostlarının saat 21.00’da düzenlediği etkinliğe katıldı.

“Yeni yaşam için pedalla/Roboski” etkinliğini yöneten barış aktivisti İbrahim Yaylalı kısaca program akışını anlattı.

Merkezi Diyarbakır'da bulunan Toplumsal Duyarlılık Derneği mayınlara karşı atölye çalışması gerçekleştirdi.

Mayına karşı nasıl mücadele edileceği ile ilgili bilgi aktarıldı. Çocukları da mayına karşı bilgilendiren derneğin sunumuna ilgi yoğun oldu. Çocuklarla interaktif şekilde devam eden sunumun sonrasında barışın sadece insanlar için olmadığını, bu anlamda doğa ile barışın olmazsa olmaz olduğunu savunan eko-jin aktivistleri sunum yapmak için sahneye geldiler. Geçmişten günümüze doğa katliamlarına değinen aktivistler, doğaya saldırıların hala devam ettiğini vurguladılar.

HES’ler, köy yakmalar, GDO’lu ürünler gibi doğaya yönelik saldırıları dile getirdiler. Eğer doğaya barış gelmez ise barışın samimi olmayacağını vurguladılar. Ne sadece insan ne sadece doğa için, her ikisi için de barış birlikte istediğimizde ve buna uygun yaşamı var ettiğimizde daha barış içerisinde yaşayabiliriz denildi.

Dersim'den Diyarbakır’a ve oradan Batman’a ve buraya varana kadar gördükleri doğa ve insana gerçekleşen saldırıları anlattılar.

Aktivistler deneyimlerinin ve duygularını anlattıktan sonra sözü Roboskili ailelerin sözcüsü Ferhat Encü aldı.

Encü, öncelikle duyarlılıkları için aktivistlere teşekkür etti. “Bizi tecrit etmek isteyen anlayışı, bu tecridi ancak bu tür çalışmalarla aşabiliriz” dedi. Bu anlamda Toplumsal Duyarlılık Derneği’ne ve Eko Jin’e teşekkür etti.

Eski doktor olan bir eko jin aktivisti doğal yollardan krem yapılışını Roboskililer ile paylaştıktan sonra etkinlik sona erdi.

Eko jin aktivistleri ve Toplumsal Duyarlılık Derneği 17 Ağustos’ta ailelerle birlikte mezar ziyaretinde bulundu.

Eko jin Roboski mezarlığında Kürtçe ve Türkçe bir açıklama yaptı.

"Hallac'ı Mansur’a sormuşlar cehennem neresidir diye, acı çektiğimiz yer değil, acıyı çektiğimizi kimsenin duymadığı yerdir demiş" diye basın açıklamasına başlayan eko jin aktivistleri şöyle devam etti:

"Bizler sese ses eklemek, acıyı paylaşmak için yollara koyulduk. Hezil çayı boyunca yapılan güvenlik barajlarının nehri yok ettiğini gördük. Yol boyunca askeri üslerin etrafında ormanların yakıldığını gördük. Askerin bu orman yakımlarına müsaade ettiklerini gördük. Roboski halkının yıllar önce köylerinden sökülerek şu an bulundukları Gülyazı köyüne sürüldüklerini gördük."

Bu topraklara adaletin hiç gelmediğini söyleyen eko jin aktivistleri "Yıkımı talanı yaşayan, çocukların katledilmesine rağmen inatla barışı isteyen Roboski'lileri görmek, dayanışmak onlardan barışçıl olmanın bilgeliğini öğrenmeye geldik” dediler.

Eko jin aktivistleri turlarının birinci etabını Ilısu’da bitirdiklerini, 2. etabı talana katliama rağmen yeni bir yaşam için Roboski’den başlattıklarını belirttiler.

İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski