Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK’ya bağlı savaş uçaklarınca katledilen 34 Kürdün aileleri, her hafta yaptıkları Perşembe Değerlendirmesi’nin 99.’sunu düzenledi.

Aileler adına açıklamayı Veli Encü yaptı. Veli Encü şunları dile getirdi:

“Bugün Roboski katliamının 694 günü. Devletin savaş uçaklarıyla 28 Aralık 2011’de Roboski'de katlettiği çoğunluğu çocuk 34 yakınımızın mezarları başında adalet çığlıklarımızı kamuoyuna duyurmak için her hafta olduğu gibi, adaletsizliğin devam ettiği bu hafta da toplanmış bulunuyoruz.

694 gündür devletten katledilen kardeşlerimiz ve çocuklarımız için adalet talep ederken baskı tehdit ve idari para cezaları gibi yıldırma politikalarıyla karşılaşan biz Roboskili aileler hükümet yetkililerinden acımıza acı katan açıklamaları duymaya devam ediyoruz. 17 Kasım 2013 tarihinde insan hakları komisyonu başkanı Ayhan Sefer Üstün, “26 Mart 1994 yılında 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kuşkonar katliamının AİHM kararı Roboski olayına emsal olamaz çünkü 28 Aralık 2011’deki olayda devlet yaraları sarmak için bütün adımları atmıştır” diyerek bir kez daha yaralarımıza tuz basmıştır.

İnsan Hakları Komisyonu’nun başında böylelerinin bulunması içler acısı bir durumdur. Planlı ve alenen hak ihlalinin yapıldığı ve insan hayatının hiçe sayıldığı, sonrasında ise hukuki soruşturmanın hiçbir yol kat etmediği Roboski katliamı hakkında böylesi açıklamalar yapması pişkinliktir ve kendini bilmezliktir. Ayhan Sefer Üstün ve onun Komisyonu'nun Roboski katliamı ile ilgili hazırlamış oldukları utanç raporunu ve 4 gün önce yaptığı açıklamalardan dolayı onu kınıyoruz.

Bugün aynı zamanda 21 Kasım 2004 yılında Mardin Kızıltepe ilçesinde 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'ın ölüm yıl dönümü. Devletin kurşunlarıyla bombalarıyla kaybettiğimiz bütün çocuklarımızın kardeşlerimizin hesabını sormadan mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi belirtiyor onların huzurunda bir kez daha söz veriyoruz.” (Demokrat Haber)