Roboski’de askerlerin son dönemde yaptığı yeni kalekol, gümrük kapısı, yol ve tel örgü çalışmaları halk tarafından tepki çekiyor ve zaman zaman gerginlikler yaşanıyor.

Dün asker Roboskî'de katliam noktası olan 15 nolu sınır taşındaki gerginlikte köylülere çok sayıda biber gazı attı. Ayrıca silahla ateş edildiği ve kimsenin yaralanmadığı belirtildi.

Dün sınır ticareti için Roboski yaylasında bulunan 15 no'lu taşın bulunduğu noktadan Irak topraklarına geçen köylüleri geri dönüşte asker hazır şekilde karşıladı. Bu günlerde sık sık askerin ''güvenlik yolu'' çalışması nedeni ile karşı karşıya gelen köylüler ile asker arasında yine gerginlik yaşandı.

Asker ile köylüler Roboski yaylası da dahil Düğün Dağı ve Karaçalı bölgesini de içine alan ''güvenlik yolu'' çalışması nedeni ile karşı karşıya gelmişler ve birçok kez askerin yapmaya çalıştığı yol durdurulmuştu. Bir kere daha askerin çalışmasını durdurmadığı, yola tel çekmek için gizli gizli çalıştığı ortaya çıktı.


Her zamanki gibi sınır ticareti için Roboski yaylasından güneye geçen köylüler saat 15:00 gibi Türkiye sınırına sıfır noktada yollarının askerler tarafından kesildiğini gördü. Yerel bir kaynaktan aldığımız bilgilere göre askerler “buradan gelmeyin nereye gidiyorsanız gidin, buradan geçmenize izin vermeyeceğiz'' dediler.


Ancak köylüler her şeyi göze alarak askerlerin üzerine yürüdü.

Askerler geri çekilerek sınır ticareti yapan köylülerin üst tarafına çekilerek yolu açtı, fakat bir süre sonra köylülere gaz bombaları attı. Çevrelerine de gerçek mermilerle atış yapıldı.

Sınır ticareti yapan köylüler hemen telefonla üzerlerine ateş açıldığını köylülerine bildirdi.

Diğer köylüler de 15 no'lu taşın olduğu yere gelerek askere tepki gösterdi ve asker bir süre sonra bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı.

Sınır ticareti yapan gençler sosyal medya yolu ile askerin uygulamalarını protesto etmek için 9 0cak 2013 perşembe günü Roboski yaylasında bulunan 15 no'lu sınır taşının bulunduğu bölgeye gelmeleri için köy gençlerine çağrıda bulundu.

İbrahim Yaylalı – Meral Geylani / Demokrat Haber Roboski