Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK'ye ait savaş uçaklarının 28 Aralık 2011 günü gerçekleştirdiği bombardımanda yaşamını yitiren 34 sivil yurttaşın yakınları, katliamın 14'üncü ayında yarın kamuoyuna açıklanması beklenen Meclis Uludere Alt Komisyonu'nun hazırladığı rapora ilişkin konuştu.

Aileler, Meclis Uludere Alt Komisyonu tarafından yarın açıklanması beklenen rapordan beklentilerinin olmadığını ve rapordan hakaret çıkmasından endişe duyduklarını söyledi.

'KOMİSYONDAN BEKLENTİMİZ YOK'

Komisyonun raporundan bir beklentilerinin olmadığını söyleyen katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma'nın ağabeyi Hikmet Alma, katliamın üzerinden geçen 427 gün boyunca hükümet kanadından yapılan tüm açıklamalarda kendilerine hakaret edildiğini vurguladı. Komisyon üyelerinin köye yaptığı ziyaret sırasında AKP'li üyeler dahil tüm komisyonun kendilerine sorumluları bulma sözü verdiğini hatırlatan Alma, "Katliamdan 3 ay sonra köye gelen alt komisyon üyelerini burada bütün samimiyetimizle ağırladık. Bize tüm yönleriyle katliamı araştıracaklarını, sorumluların hesap vermesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylediler. Ve bize söz verdiler. Daha sonra askeri kaynaklardan olay günü Heronlar tarafından kaydedilen görüntüleri ve diğer delilleri araştıran komisyon üyeleri bu katliamın bilinçli yapıldığını anladılar" dedi.

'427 GÜNDÜR TEK AMAÇLARI OLAYI SOĞUTMAK'

Araştırma komisyonunun çoğunluğunun AKP'li milletvekillerinden oluştuğuna dikkat çeken Alma, katliamın insansız hava araçları tarafından kaydedilen görüntülerle bilinçli yapıldığının ortaya çıktığını; ancak AKP'li komisyon üyelerinin raporu açıklayacağı tarihi sürekli uzatarak, kamuoyu ve ailelerin tepkisini dindirmeye çalıştığını söyledi. Alma, raporun açıklanacağı 28 Şubat tarihinin bilinçli bir şekilde seçildiğine vurgu yaparak, "Komisyonun CHP ve BDP'li üyeleri bu durumu bizimle ve kamuoyuyla paylaştıktan sonra komisyonun çoğunluğunu oluşturan AKP'li üyeleri panikleyerek, olayı karartma telaşına girdiler. Katliamın üzerinden 427 gün geçmesine karşın ve bu kadar bariz delil varken tek amaçlarının aileler ve kamuoyunda oluşan tepkileri dindirmek, olayı soğutmak ve sorumluları aklamaktır. Bu komisyonun tarafsızlığı olamaz çünkü olayın arkasındaki AKP'li üyeler komisyonun çoğunluğunu oluşturuyor. 'Sorumluları ortaya çıkarmak için kuruldu' dediler. Bu komisyon hem bizi oyalamak ve olayı unutturmak hem de komplolarla kendinden önceki güçlerden hesap sormak için oluşturulduğu raporun açıklanacağı günün tarihinden de ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in komisyon başkanına raporun kamuoyuyla paylaşılmadan önce Meclis'e sunulması teklifini de değerlendiren Alma, AKP'nin tek amacının siyasi sorumluları aklama çabası içerisinde olduğunu belirterek, "Biz bu komisyonun açıklayacağı rapordan faillerin ortaya çıkacağı ve katliamın aydınlatılacağı umudunu yapılan ve yapılmaya devam eden açıklamalar sonrası yitirdik" diye kaydetti.

'RAPOR BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR'

Katliamda oğlu Erkan Encü, kardeşleri Savaş Encü ve Hüsnü Encü'yü kaybeden Mehmet Encü ise, yarın açıklanacak rapordan daha önce olduğu gibi tekrar kendilerine hakaret edilmesi endişesini taşıdıklarını belirterek, rapordan umutlu olmadıklarını ve ne olursa olsun faillerin ortaya çıkması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Encü, "Biz tazminat almadık çünkü tek talebimiz faillerin ortaya çıkarılmasıydı. Biz aileler olarak bu rapordan dolayı endişeliyiz. Çünkü 14 aydır yetkililerin tek yaptığı açıklamalarıyla bize hakaretler yağdırmaktan başka bir şey değildi. Yarın raporda istediklerini söylesinler, hatta isterlerse yine teröristlerin kullandığı yolda, arkalarından PKK'liler geliyordu desinler. Biz yine çocuklarımızın faillerinin ortaya çıkması ve katliamın arkasında kim varsa ortaya çıkması için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz" ifadesinde bulundu. (yuksekovahaber)