Yannis V. Yaylalı

Roboski katliamında kaybettikleri yakınlarının faillerinin açığa çıkarılması ve yargılanmaları için hak ve adalet arayışlarını sürdürmeye devam eden Roboskili annelere "Cumhurbaşkanı'na ve Türk'lüğe hakaret ettikleri gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Şırnak'ın Uludere ilçesinin Roboski köyü yaylasın da 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 sivil yurttaşın aileleri, yıllardır katledilen çocuklarının faillerinin yargılanması için adalet arayışlarını sürdürmeye devam ediyor. Roboski katliamı dosyasında yargısal açıdan hiç bir yol alınamazken Roboski için hak ve adalet mücadelesi yürüten Roboski ailelerine her gün yeni davalar açılmaya devam ediliyor.

Türkiye'nin birçok ilinde her ayın 28'inde Roboski için Adalet nöbeti yapılıyor. Şırnak'ta da İnsan hakları derneği öncülüğünde Şırnak valiliği önünde her ayın 28'i Roboski için Adalet nöbeti tutuluyor. Geçtiğimiz 28 kasım 2015 tarihinde Şırnak'ta valilik önünde yine adalet nöbeti gerçekleşmiş ve basın açıklaması sonrasında Roboskili anneler hem Tahir Elçinin katledilmesi, hem de Roboski katliamını gerçekleştirdiklerini düşündükleri kişi ve kesimlere tepkilerini dillendirmişti. O gün tepkilerini gösteren Roboskili anneler hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret ve Türk milletini aşağılamak" iddiasıyla Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Roboski Annelerin O gün yaptıkları açıklamalar da Roboski katliamında oğlu Hamza Encü'yü kaybeden Kadriye Encü'ye "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği" gerekçesi ile oğlu Vedat Encü'yü kaybeden Mercan Encü ve yine oğlu Yüksel Ürek'i kaybeden Emine Ürek'e de ünlü Türklüğü aşağılama maddesi olarak bilinen TCK 301’in 1. maddesinden (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile yargılananlar cezalandırılır) soruşturma başlatıldı.

Haklarında soruşturma açılan 3 anne de daha önce bir çok soruşturma da olduğu gibi savcılık çağrısına uymayarak adliyeye gitmedi.

Bunun üzerine savcılık tarafından görevlendirilen jandarmalar Kadriye Encü'nün ifadesi almak üzere Gülyazı koyü Şantiye mahallesinde oturan annenin evine gittiler. Roboski annelerinden Kadriye Encü ifade vermeyi reddederken önce "Çocuklarımızı katledenler neden yargılanmıyor" diyerek tepki gösterdi. Tepkilerin artması ile askerler ifade almadan köyden ayrılmak zorunda kaldı.