Yannis Vasilis Yaylali/Demokrat Haber 

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Hava Kuvetleri'ne ait F-16 savaş uçaklarının 28 Aralık 2011 tarihinde yaptığı bombardıman sonucu katledilen çoğu çocuk 34 kişinin aileleri, başlattıkları "Roboski için adalet" nöbetlerinin 180'inci haftasında da yakınlarının mezarları başında bir araya geldi. Aileler, HDP'nin elde ettiği zaferin faillerin yargılanması için umut olduğunu söyledi.

Aileler adına açıklama yapan  Vahit Encü, adalet arayışlarını hukuki olarak karşılıksız kaldığını ancak HDP etrafında oluşan birlikteliğin kendilerine moral kaynağı olduğunu belirtti. 

Roboski ve Gülyazı köylülerinin başlattıkları adalet nöbeti 180. haftasına ulaştı. Bu haftaki eylemde annelerin çoğunun renkli kiyafetlerle gelmesi ve siyahlar içerisinde olmaması oldukça dikkat çekti.

Roboski katliamının üzerinden geçen 180 hafta boyunca ailelerin ilk kez çocuklarının karşısına huzurlu bir şekilde çıktığını söyleyen Encü, "Acılı annelerin ilk defa çocuklarının karşısına huzurlu gelmesinin en büyük nedeni 'Büyük İnsanlık' adına yola çıkan HDP'nin barajı aşmasından dolayıdır. Roboskili ailelerden HDP'nin Şırnak Milletvekili seçilen Ferhat Encü, faili belli katliamın suçlularını ortaya çıkarmak için mecliste mücadelesini sürdürecektir. Roboski katliamının aydınlatılması tüm katliamların aydınlatılmasının yolunu da açacaktır" dedi.

HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği zaferin Roboski katliamının faillerinin yargılanacağı umudunu yeşerttiğini ifade eden Encü’nün konuşmasının bir bölümü şöyle:

'HAZİRAN ZAFERİ BİZE KATLİAMCILARIN YARGILANACAĞI UMUDUNU VERDİ'

Biz başından itibaren Roboski katliamının siyasi sorumlusu AKP hükümetidir dedik, daha sonra ise hiyerarşik şekilde bir çok kez suçluları eylemlerimizde taşıdığımız dövizler ile deşifre ettik. Şu anki Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ise katliamın yaşandığı dönem başbakandı. Başbakan olduğu dönemde de, daha sonraki dönemlerde de Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde de, yargıya etkisini bilmeyen yoktur. Roboski yargılaması da dahil 17 aralık yolsuzluk soruşturmalarında da kendi ailesine de uzanacak olan soruşturma yüzünden, nerede ise tüm yargıyı değiştirdi. Bu yüzden kimse AKP yöneticilerine ve Recep Tayyip Erdoğan'a ve yaptıklarına ses çıkartamaz duruma gelmişti.

7 haziran zaferinin etkileri birileri tarafından küçümsense de, şimdi dokunulmaz olduklarını düşünenlere, yaptıkları şeylerin hesabını sormak için bir fırsat doğmuştur. Bu imkanı doğuran şey ise, tüm imkansızlıklara rağmen 7 Haziran zaferidir. Biz Roboski katliamını yaşayanların yakınları olarak, 7 haziran zaferine kadar artık düşüncemiz iç yargı yolunun tamamen tükendiği yolundaydı.Elbette vazgeçmeyecektik mücadele edecektik, Roboski katliamının uluslararası alana taşıyacaktık. Fakat iç hukuk anlamında artık hiç bir umudumuz kalmamıştı. Haziran zaferi bize katliamcıların yargılanabileceği umudunu verdi.


'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YÜCE DİVAN'DA YARGILANMALIDIR'

Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Roboski katliamının siyasi sorumlusu olmaktan, Roboski katliamını fiilen yapanları korumaktan, yine katliam yapanları yargıdan kaçırmak yüzünden, Yüce Divan'da yargılanmasını istiyoruz. CHP milletvekili Fikri Sağlar'ın, Roboski' katliamının da içerisinde olduğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  Yüce Divan'da yargılanması için önerge hazırladığı yönünde, gazetelerden bilgi aldık. Eğer böyle bir önergenin olduğu doğru ise, HDP milletvekillerinin ya ayrı şekilde ya da Fikri Sağlar'ın hazırladığı önergeye destek sunarak meclise getirmelerini istiyoruz.

Biz Haziran zaferi sonrası oluşacak tüm koalisyon ya da uzlaşma hükümetlerine verecek olduğumuz desteğimizi,yaşadığımız Roboski katliamı ve benzeri katliamların aydınlatılması için yürüttüğümüz mücadele ile doğru orantılı olduğunu ifade ediyoruz.Yani çözüm sürecini amasız fakatsız devam ettirecek, katliam ve geçmiş süreçler ile yüzleşmeyi önüne hedef koymuş olan güçlere desteğimizi açık şekilde beyan ediyoruz. Roboski katliamı için yürüttüğümüz adalet mücadelemiz, haziran zaferi ile daha güçlü şekilde devam edecektir.