Faruk Encü / Demokrat Haber Roboski

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 sivil yurttaşın aileleri, katliamın 236. haftasında çocuklarının mezarı başında bir araya gelerek adalet arayışlarını yineledi.

HDP Şırnak Miletvekili Ferhat Encü ile barış aktivisleri Meral Geylani ve Yannis Vasilis Yaylalı'nın da katıldığı açıklamada konuşan Veli Encü, Roboski katliamı ile başlayan devletin savaş politikasının Cizre’de, Silopi’de, Nusaybin’de, Sur'da ve daha birçok şehirde barışa umut bağlayan milyonlarca insanı mağdur ettiğini, sokağa çıkma yasaklarıyla 90’lı yıllarda görülenden de ötesinde bir vahşetin yaşandığın, devletin bu saldırı politikalarına teslim olmayacaklarını söyledi.



“ADALET BARIŞIN TEMELİDİR”

Roboskililerin talep ettiği adaletin, ülkenin barışına ve bir arada yaşamasına vesile olacağını belirten Encü, "Silopi’de sokaklarda günlerce bekletilen cenazeler, Cizre’de anne karnında ve kucağında katledilen bebekler, Roboski’de katır sırtında taşınan yakınlarımızın cansız bedenleri ve binlerle ifade edilen faili meçhul cinayetler, insanlık suçları bugünden yarına bir öfke hafızası olarak hayatımızda ve tarihimizde hep var olacak. Bilinmelidir ki adalet barışın temelidir. Toplumsal yaşamın olmazsa olmazıdır" dedi.

“BİRÇOK KENTİMİZİ YAS EVİNE, MEZARLIĞA ÇEVİRDİLER”

Roboski'de yaşanan katliamı ve acıyı ortadan kaldıracaklarına Kürdistan halkına ve şehirlerine yönelik saldırılarla bu acının daha da derinleştirdiğini dile getiren Encü," Roboski'de olduğu gibi Gever'de, Cizre’de, Sur’da ve daha birçok kentimizi yas evine dönüştürdüler, mezarlığa çevirdiler" şeklinde konuştu.



'ROBOSKİ'Yİ HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Devletin, Kürt halkına bayramı zehir ettiğini söyleyen Encü, "Birarada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız ve her perşembe günü Roboski Katliamı’nı gündemde tutmak, devlet ve iktidar şiddetine karşı adalet talep etmek için burada olmaya, bir araya gelmeye devam edeceğiz. Roboski ve tüm katliamlar için adaleti sağlayacağımız güne kadar da Roboski'yi haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

Beykoz'dan Şemdinli'ye  barış yürüyüşü gerçekleştirecek olan aktivistlerin gözaltına alınmasına da tepki gösteren Encü, "Kobani'de IŞİD çetelerine karşı mücadele ederken yaşamını yitiren Haydar Goyi'yi katledilişinin birinci yıldönümünde minnetle anıyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Roboskili ve diğer katliamlarda yaşamlarını yitirenlerin ailelerine mücadele sözü verdi. Encü, "AKP hükümeti Kürdistan'da, Türkiye 'de topyekün bir savaşla birçok Roboski'ye imza atmıştır. Çocuklarımızı, kardeşlerimizi ve annelerimizi sokak ortasında katletmiştir ve katletmeye devam etmektedir. Bu katliamları her yerde, her platformda dile getireceğiz ve bunun hesabını soracağız" dedi. (Fotoğraf: Yannis V. Yaylalı)