Roboski halkı bugün saat 10’da mezarlığın üst tarafında toplanarak, ‘failler yoksa bayram da yok’ diyerek 23 Nisan çocuk bayramını protesto etti.

Yürüyüşü çocuklar ve gençler düzenlerken, aileler de çocuklarına destek için orada idi.

Gençler yürüyüşte “bayram değil, kardeşlerimizin faillerimizi istiyoruz” pankartı taşıdı.

Ayrıca dövizlerde “koruculuk kaldırılsın”, “failler yoksa barış da yok”, “bizim bayramımız failler ortaya çıktığında olacaktır”, “köylerimize geri dönmek istiyoruz”, istekleri göze çarpıyordu.

Yürüyüşte sık sık “adalet yoksa bayram da yok”, "faşizme karşı omuz omuza”, “katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

Gülyazı Şantiye Mahallesi’nde bulunan ilköğretim okulunun önünden geçerken okulun düzenlediği kutlama yuhalandı. Okul boyunca “Roboski uyuma şehidine sahip çık” sloganları atıldı.

Üç kilometrelik yürüyüşün ardından köy meydanına gelindiğinde, gençler adına basın açıklamasını Barış Encü okudu.

Barış Encü “Öncelikle Roboskili öğrenciler olarak Sayın Öcalan’ın başlatmış olduğu barış sürecini destekliyoruz” dedi.

Encü şöyle devam etti: “Devletin yaklaşımlarını bu süreçte samimi bulmuyoruz. Bir taraftan barış derken diğer taraftan her gün yeni bombalama haberleri alıyoruz. Bir yandan müzakere deniliyor, diğer taraftan yüzlerce kalekol inşa ediliyor. Halkın birliğini bölmek için yeni yeni koruculuk kadroları veriliyor. Devlet eğer samimi ise bir an önce bu girişimlerini sonlandırmalı ve barış adına somut adım atmalıdır.”

Encü, “bu adımlardan en önemlisi olarak, bir an önce buradaki katliamın failleri bulunmalı ve yargı önüne çıkartılmalıdır” dedi.

“MECLİS RAPORU ÇÖPE ATMALIK”

23 Nisan’ın TBMM’nin kuruluşu olduğunu ve çocuklara adandığını belirten Encü “TBMM geçmişten günümüze çocuk katliamları için fezleke veregelmiştir. En son bizim burada kardeşlerimizin katledilmesi de aynı şekilde geçekleşmiştir. Fezlekeyi de veren meclistir, araştırma komisyonunu kuran da meclistir, hazırlattığı rapor ise çöpe atmalık bir rapordur” dedi.

Encü, “Tüm bunlardan sonra nasıl bizim bayram kutlamamız bekleniyor? Bilinmelidir ki çocuklarımıza adalet yoksa bize de bayram yoktur”.

“HİÇBİR BAYRAMA KATILMAYACAĞIZ”

Daha sonra katliamda yaşamını yitiren Cemal Encü’nün öğretmen olan kardeşi Vahit Encü de kısa bir konuşma yaptı. Vahit Encü “ben öğretmen ve insan olarak ve kardeşini katliamda kaybetmiş biri olarak öylesi bir kutlamanın içerisinde yer alamazdım. “Bir an önce kardeşlerimizin, akrabalarımızın failleri ortaya çıkarılmalıdır. Katliamda yaşamlarını yitiren canlarımızın failleri bulununcaya kadar hiçbir bayrama katılmayacağımızı açıklamak istiyorum. Biz onurlu bir barış istiyoruz”, diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“BİNLERCE ÇOCUK HAPİSHANELERDE”

Gençlere destek veren aileler gençlerin basın açıklamasından sonra mezarlığa doğru tekrar yürüyüşe geçtiler.

Roboski mezarlığında aileler adına açıklamayı Barış aktivisti İbrahim Yaylalı gerçekleştirdi.

“TBMM’nin kurulduğu güne atfen kutlanan çocuk bayramı, bizim çocuklarımızın ne kadar bayramıdır” diye soran Yaylalı bu coğrafyada çocuk olmanın göstergelerini şöyle ifade etti:

“Bugün bu coğrafyada 9 milyon çocuk açlık sınırında yaşamakta. Türkiye Çocuk Vakfı’nın ortaya koyduğu çalışmalara göre 4 milyon çocuk işçi olarak çalışmaktadır. Bugün binlerce çocuk 13-14 yaşında TMK mağduru olarak tutuklanıp hapishanelere konmuştur.”

İbrahim Yaylalı çocuklar için bir savaş gerçeğine de vurgu yaparak “TBMM’ye soruyoruz bizim burada yitirmiş olduğumuz canlar da dahil, Ceylanlar, Uğurlar’ın da içerisinde olduğu 569 öldürülmüş çocuk için ne yaptınız?” diye sordu. (Haber ve Fotoğraflar: Meral Geylani / Demokrat Haber Roboski)