Şırnak’ın Roboski köyünde askerin bir haftadan bu yana halka yönelik saldırılarını yoğunlaştırması ve son olarak Şirik Yaylası’na yürüyen halka gerçek mermilerle gerçekleştirdiği saldırının ardından HDP Milletvekili Ferhat Encü’yü tartaklaması TBMM gündemine taşındı.

sendika.org'da yer alan habere göre, HDP’li milletvekilleri Aycan İrmez, Sezai Temelli ve Hatice Sevim Tekin bir basın toplantısı düzenleyerek saldırıya sert tepki gösterdi. 10 günden bu yana askerin defalarca kez ve sert bir biçimde saldırdığına İsa Öncü’nün karnından vurulduğuna, 4 çocuğun gözaltına alınıp işkence gördüğüne, katırların katledildiğine ve evlere rastgele ateşler açıldığına dikkat çekti.

HDP’DEN ÇAĞRI: SORUŞTURMA BAŞLATILSIN, SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKSIN

Roboski’de sorunu çözmek için bölgeye giden ve köylülerin yayladan inmesine yardımcı olan HDP Milletvekili Ferhat Encü’ye ve yanındaki heyete önce gaz bombalarıyla saldırıldığını, daha sonra aracın tarandığını ve konuşmak için askerlerin yanına giden Encü’nün askerler tarafından darp edildiğini aktaran HDP’li vekiller, TBMM Başkanı’nı, İçişleri Bakanı’nı, Milli Savunma Bakanı’nı, Şırnak Valisi’ni ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı’nı göreve çağırdı:

Roboski’de yaşayan halkımızın can ve mal güvenliği acilen sağlanmalı, bölgede suç işleyen ‘güvenlik görevlileri’ hakkında hızla soruşturma başlatılmalı ve bu sorumlular açığa alınmalıdır. Roboski halkı yalnız değildir. Roboski katliamının hesabını sormaya, sorumlularının yargı önüne çıkarılması için çalışmaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

SORU ÖNERGESİ DE VERİLDİ


HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da Ferhat Encü’ye, basın emekçilerine ve halka yapılan saldırıların aydınlatılmasını talep ederek İçişleri Bakanı Sebahattin Özürk’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

· Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’ye silah doğrulatarak darp eden ve sözlü hakaretlerde bulunan, basın emekçilerine gaz bombaları ile saldırarak tehdit eden askerler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Saldırı ile ilgili görevden el çektirilen kolluk güçleri bulunmakta mıdır?

· Hükümetiniz döneminde kaç milletvekili asker ve polislerin saldırısına maruz kaldı? Bunlardan kaçı kapatılan BDP ve HDP mensubu milletvekilleridir?
· Saldırıda sorumluluğu olan kaç kolluk görevlisi hakkında soruşturma başlatılmıştır? Söz konusu soruşturmalar neticesinde kaç kolluk görevlisi görevden uzaklaştırılmış ve cezalandırılmıştır?

· Roboski halkının yıllardır kullandığı Şirik Yaylası hangi gerekçe ile yasaklanmıştır? Yaylaların “güvenlik” gerekçesi ile yasaklaması ekonomik soykırım değil midir?

· Roboski halkına dönük yapılan bu saldırılar Hükümetinizin bilgisi dâhilinde mi yapılmaktadır?

· Roboski Katliamı’nın yaşandığı günden itibaren Roboski’de asker kaç kez yurttaşlara müdahalede bulunmuştur?

· Yapılan müdahalelerde kaç yurttaş gözaltına alınmış, tutuklanmış ya da yaralanmıştır?