Devlet aradan günler geçmesine rağmen Roboski katliamının sorumlularını hala açığa çıkarmadı.

 

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Roboski köyünde TSK tarafından öldürülen 19’u çocuk 34 kişinin aileleri ödenecek tazminat için başvuruda bulunmadılar. Ailelerin tazminatları alabilmeleri için tanınan 60 günlük süre iki gün sonra dolacak.

 

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan’ın ailelerle görüşerek tazminatlarını almaları konusundaki girişimleri köylülerce kabul edilmedi.

 

Roboski’deki katliamda yaşamını yitiren köylülerin ailelerine, ‘Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Yasası’ hükümleri uyarınca 123’er bin lira tazminat ödeneceği duyurulmuştu. Ödemelerin yapılabilmesi için yasa gereği, ailelerin valiliğe başvurarak, tazminat talebinde bulunması gerekiyor. Tazminat istemiyle yapılacak başvuru süresinin dolması için iki gün kalırken, ailelerin hiçbirisinin girişimde bulunmadığı ortaya çıktı.

 

VALİ’NİN GİRİŞİMLERİ TEPKİYLE KARŞILANDI

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan’ın da ailelerle görüştüğü, kimi köylüleri ise telefonla arayarak tazminatları başvuru yapılması halinde, ödemek istediklerini söyledi. Ancak valinin girişimleri köylülerin tepkisiyle karşılandı.

 

Roboskililer, katliamın failleri belirlenmeden ve cezalandırılmadan tazminatı almama konusunda görüş birliğine vardıklarını valiye aktararak, “Eğer biz tazminatı kabul edersek, çocuklarımızın öldürülmelerini kabul etmiş sayılırız” dediler.

 

DİLEKÇE VERMİŞLERDİ

Şubat’ın ilk haftasında Roboski’yi ziyaret eden Meclis Komisyonu’na dilekçe veren köylüler failler tespit edilip cezalandırılıncaya kadar devletten tazminat talebinde bulunmayacaklarını, yapılmış ve yapılacak maddi-manevi tazminat tekliflerini reddedeceklerini söylediler.

 

Dilekçede "İçimiz kan ağlarken, çocuklarımızın kan bedeli olan paraya dokunmayacağımızın bilinmesi gerekir" ifadeleri yer aldı. (ANF)