Yannis Vasili Yaylalı / Roboski- Şırnak'ın Roboski köyü muhtarının, referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklamasına Roboski Katliamında yakınlarını kaybeden ailelerden cevap geldi. Kapatılan Roboski-Der yönetim kurulu başkanı Veli Encü, "Roboski köyü muhtarı Suat Encü 'evet' oyu kullanmakta serbesttir, özgürdür fakat AKP iktidarının Roboski katliamı ile ilgili bağlantısını görmezden gelip sadece failin fetöcüler olduğu düşüncesine asla katılmıyoruz" dedi

Roboski ailelerinin adalet arayışına karşı yasaklar Şırnak'ta devam ederken AKP'ye yakın aşiret, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların referandum toplantısı yasak dinlemedi. Şırnak'ta referandum toplantısı, bugün Şırnak'ın Şenoba beldesinde gerçekleşti. Toplantıya AKP'ye yakın aşiret liderleri, Sivil Toplum kuruluşları ve muhtarlar katıldı.

Şırnak'ın Şenoba beldesinde gerçekleşen referandum toplantısında dikkat çekici bir çıkış da Ortasu (Roboski) muhtarı Suat Encü'den geldi. Encü, "Roboski olayının 15 Temmuz darbesini yapan faillerin işi olduğunu düşünüyorum. Bu darbe olayına karşı, sayın cumhurbaşkanına karşı darbe yapan bu faillere karşı 'evet' diyorum. Roboski olayını işleyen bu karanlık odaklara karşı 'evet' diyorum. Referandumda halk olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız" dedi.

Ortasu (Roboski) muhtarınin referandum toplantısındaki "Roboski olayının 15 Temmuz darbesini yapan faillerin işi olduğunu düşünüyorum" sözlerine Roboski ailelerinden kapatılan Roboski-Der yönetim kurulu başkanı Veli Encü sosyal medya hesabından cevap verdi.

Encü şunları söyledi:

"Biz 5 yıldır Roboski katliamınin failleri kim veya kimler olduğu karşısında hep aynı şeyi söyledik: Fail sıradan devlet görevlileri ise de bir “paralel yapı, fetö” ise de onu ortaya çıkarma, adaleti tesis etme sorumluluğu siyasi iradededir. Yani AKP ve Erdoğan'da dır. Devletin kayıtlarında her dakikası kayıtlı bir katliam işlenmiştir ve kimin hangi adımda sorumlu olduğu net bir şekilde ortadadır. Yerel askeri sorumlular ve heron görüntülerini değerlendirip bombalama talimatı veren bütün silsile kayıtlarda mevcuttur. Şunu her zaman ve her yerde söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Katliamı Fetöcüler yapmış olsa bile mevcut siyasi iktidar göz yummuştur. Sonra ki süreçte adli ve idari soruşturma da katliamı yapanlara destek çıkmıştır.

Katliamın gerçekleri ortaya çıkmaması için ve en önemlisi faillerin yargı önünde cezalandırılmamısı yönünde çaba göstermiştir. Meclis araştırma komisyonu üyelerinden olan 5 Akp'li milletvekilinin oyları ile kabul edilen utanç raporu bunun en bariz kanıtıdır. Roboski köyü muhtarı Suat Encü EVET oyu kullanmakta serbesttir, özgürdür fakat AKP iktidarının Roboski katliamı ile ilgili bağlantısını görmezden gelip sadece fail fetöcüler olduğu düşüncesine asla katılmıyoruz.

Yapmış olduğu açıklama sadece kendisini bağlar. Hadi fail fetöcüler olduğunu varsayalım 5 yıldır niye kimse bu katliamdan dolayı yargılanmadı.15 Temmuz darbesinden sonra katliamda ilişkisi olanlar cezalandırılmak yerine ödüllendirildi. Roboski katliamı ile ilgili bağlantısı olup tutuklananlar ise Roboski katliamından suçlanmıyor. Darbeden dolayı suçlanıyorlar. Bizzat bombalama emri veren dönemin genel kurmay başkanı neden yargılanmıyor. Yaşanan bu katliamın acılı aileleri aileleri ve mağdurları olarak diyoruz ki katliamla ilgili tüm gerçekleri görmezden gelip sadece siyasi iktidara yarayan açıklamalar yapmak tek kelime ile iş güzarlıktır."