Genelkurmay Başkanlığı’nın 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski katliamı soruşturmasını yürüten adli makamlara, MİT’in Fehman Hüseyin’in eylem hazırlığında olduğuna ilişkin “doğruluğu kuvvetle muhtemel” notuyla ilettiği istihbaratın, bombardıman kararında “önemli rol oynadığını” bildirdiği ortaya çıktı. 

Kemal Gökteş'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre Genelkurmay Başkanlığı, o dönem soruşturmayı yürüten ve daha sonra dosyayı Askeri Savcılığa gönderen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda MİT’in Roboski’deki rolünü ortaya koydu.

Genelkurmay, MİT’in Roboski ile ilgili olmadığını savunduğu istihbarat notunun “Olay günü karar vermede önemli rol oynadığını” belirtti. Genelkurmay’ın, başsavcılığın “bilgi-belge” talebi üzerine 28 Mayıs 2012’de gönderdiği yazıda “olaydan önce farklı kaynaklardan sınırdan terörist geçişi olacağına ve Ortasu/ Gülyazı bölgesi başta olmak üzere Şırnak sınır hattındaki askeri üs bölgeleri ile karakollara saldırı yapılacağına işaret eden” duyumlar alındığı belirtildi.

Genelkurmay, olay günü MİT’ten anlık istihbarat paylaşımı geldiği iddialarını ise yalanladı.

Haberin tamamını okumak içinTIKLAYIN