34 yurttaşın katledildiği Roboski katliamıyla ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. MİT’in katliamdan önce Genelkurmay’a iki defa “PKK’nin eylem yapacağı” bilgisi verdiği ve bu yanlış istihbaratı verdiğini savcılıktan gizlediği ortaya çıktı.

Roboski’de yaşananlar ve 34 Kürt vatandaşın katledildiği olayda MİT Müsteşarlığı ile Diyarbakır Başsavcılığı arasındaki yazışmalar, üzeri örtülmek istenen katliamla ilgili yeni bilgileri gün ışığına çıkardı.

"BAHOZ ERDAL GEÇECEK"

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, yayınlanan belgede MİT, Genelkurmay’a "PKK’li Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin’in bölgede eylem yapacağına" dair bilgi gönderdiğini ortaya koydu.

MİT’in raporundan Diyarbakır Başsavcılığı’na bilgi vermemesinin krize neden olduğu ve Diyarbakır Başsavcılığı’nın, gerçeğe aykırı bilgi gönderen ve bilgilerin saklanması talimatını veren MİT görevlilerinin kimlik bilgilerini istediği anlaşıldı.

BAŞSAVCILIK'TAN MİT'E YAZI

Katliamdan sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve MİT arasında yaşanan yazışmalarda; başsavcılığın soruşturma kapsamında MİT’e gönderdiği yazıda, “Olay öncesi sınırdan yurda herhangi bir sızma olacağına ilişkin istihbari bilginin elde edilip edilmediği, varsa bilgilerin hangi kurumlarla paylaşıldığını” sordu.

MİT'İN YANITI: BİZDE GÖNDERİLMİŞ BİR YAZI, NOT YOK

MİT, Başsavcılığa gönderdiği yanıtta “konu hakkında MİT tarafından dış makamlara intikal ettirilmiş not, yazı ve bilgi bulunmadığını” bildirdi. Ancak iki kurum arasında yazışmalar bununla da sınırlı kalmadı.

BAŞSAVCILIK'TAN SERT TEPKİ

MİT’in Genelkurmay Başkanlığı ile OBİPAS yani Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi üzerinden iki kez yazıştığı ortaya çıktı. Başsavcılık, MİT’e “Gerçeğe aykırı bilgi verilmesinin sebebi nedir? Gerçeğe aykırı bilgi veren görevliler kimdir? Gerçeğe aykırı bilgi verilmesi yönünde kim tarafından talimat verilmiştir” soruları yöneltildi ve gerçeğe aykırı bilgi veren görevlilerin kimlik bilgilerinin gönderilmesi istendi.

YANIT, HAKAN FİDAN ADINA HUKUK MÜŞAVİRİ'NDEN

Başsavcılığın bu sert yazısına yanıt, MİT Müsteşarı Hakan Fidan adına Hukuk Müşaviri Ümit Ulvi Canik imzasıyla geldi ve iddialar reddedildi:

“Yazıda muhtemel bir geçiş değil, görülme bilgisi yer almaktadır. Anılan notun incelenmesinden de görüleceği üzere ‘Emare türü’ bölümünde de ‘görülme’ ifadesine yer verilerek bu durum teyit edilmiştir. ‘Görülme’ ifadesi örgüt mensuplarının bölgedeki (K.Irak) varlığını ifade etmektedir. Söz konusu notta da herhangi bir geçiş tarihi ve geçiş yapacak grup bilgisi belirtilmemiş olup, OBİPAS formatında ‘Muhtml. Gerç. Baş. Tar’ kısaltması olayın ‘Muhtemel Gerçekleşmesinin Başlangıç Tarihini’, ‘Muht. Gerç. Bit. Tar’ kısaltması da olayın ‘Muhtemel Gerçekleşmesinin Bitiş Tarihini’ ifade etmektedir.”

Yazıda, bilgilerin “güncelliğini yitirmiş” olduğu savunuldu. MİT, Roboski katliamından hemen sonra yaptığı açıklamada iddiaları reddetmişti.

34 KİŞİ KATLEDİLMİŞTİ

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanında 34 yurttaş katledilmişti.