Meral Geylani / Demokrat Haber Roboski

Roboski katliamının 1303. günü ve 186. haftası vesilesiyle düzenli olarak yaptıkları “Perşembe değerlendirme”si için buluşan Roboskili aileler, öncesinde Suruç katliamını protesto etmek için Roboski-Der binasından mezarlığa kadar sloganlarla yürüdüler.

Yürüyüşe Şırnak HDP milletvekili Farhat Encü, Uludere belediye eş başkanları, HDP, DBP parti yöneticileri, Barış aktivistleri Meral Geylani ve Yannis Vasilis Yaylalı, yüzlerce Roboskili ve bölge halkı katıldı.

Roboski'li gençler "Roboski'den Suruç'a fail AKP" yazılı pankartı yürüyüş grubunun en önünde taşıdılar. Yürüyüş sırasında "Katil IŞİD işbirlikçi AKP", "Şehit Namırın", "Anaların gözyaşı katilleri boğacak", "Katil devlet hesap verecek", "Roboski'den Suruç'a katil AKP", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

“ADALET ADALETSİZLİĞİN OLDUĞU YERDE YÜKSELİR”

Yürüyüş Roboski şehitlik mezarlığı yanında bulunan Roboski Müzesi alanında "Adalet adaletsizliğin olduğu yerde yükselir; Roboski müzesi burada yükselecek" yazılı panonun önünde sona erdi.

186. hafta Perşembe değerlendirmesi SGDF'nin Roboskî'de kurmak için çalışmalarını sürdürdüğü müze alanında yapıldı.

SGDF'li gençlerin öncülüğünde Roboski katliamının birinci yılında bir "Roboski müzesi" yapılması için tohumlar atılmıştı. Geçtiğimiz yıl yine SGDF'li gençler öncülüğünde bir mimar grubu ile Roboski ziyareti gerçekleştirilmiş "Roboski müzesi" için yarışma düzenlenmişti. Yarışmaya katılan projeler arasından biri 1. olarak seçilmişti. Geçen yıl Ağustos ayında IŞİD tarafından gerçekleşen Şengal katliamı ve daha sonra yine IŞİD'in Kobani'ye karşı yaptığı saldırılar nedeni ile müze inşaatı başlatılamamıştı.

“YÜREĞİMİZDE HİSSEDİYORUZ”

‘Roboski Müzesi’nin yapılacağı yerde Roboskili alileler adına açıklama yapan Veli Encü, Suruç'ta katledilen 31 devrimciyi andı ve "2011 yılında çocuklarını, yakınlarını yine bir katliamla kaybetmiş Roboskî halkı olarak acılarını paylaşıyor ve yüreğimizde hissediyoruz" dedi.

Suruç katliamının sorumlusunun da tıpkı Roboskî'de olduğu gibi AKP olduğunu savunan Encü, "IŞİD-AKP ilişkisi artık uluslararası alanda da ayyuka çıkmış bir ortaklık halini almıştır. Suriye'de yaşanan iç savaştan ve büyük trajedilerden AKP kendisine taşeron bir örgüt peyda etmiş, bu barbarlar ordusuna TIR'larla askeri sevkiyat yaptığı gibi Türkiye topraklarını onların üssü haline getirmiş, gençlerin örgüte katılmalarını kolaylaştırmıştır. Türkiye'de yaptıkları kanlı eylemlerde onlarca vatandaşımız ölmüş ancak hiçbir etkin soruşturma yapılmadığı gibi tam aksine AKP hükümeti elinden geldiğince bu soruşturmaların üstünü kapatmaya çalışmıştır. AKP yetkililerin bütün açıklamaları, kendilerine bağlı çamur medyasının söylemleri bu ortaklığın en büyük kanıtıdır" diye konuştu.

SGDF'nin çağrısıyla Suruç'ta buluşan gençlerin, AKP-DAİŞ karanlık ortaklığının Kobanê'de yaşattığı savaşın izlerini silmek, yeni yaşamın inşasını mütevazı bir katkı sunmak için yola çıktıklarının altını çizen Encü, "Roboskî'de yaşanan katliamdan sonra aynı insanlar adalet arayışımızda sürekli olarak yanımızda durmuş, bununla yetinmeyip Roboskî'nin yas günlerinde çocukların yüzlerini getirdikleri oyuncuklarla aydınlatmış, acımıza ortak olarak defalarca Roboskî 'yi ziyaret etmişlerdir. Yaptıklarının ne kadar değerli olduğunu en çok Roboskî halkı bilmektedir" dedi.

"Roboskî'de yıllardır sürdürdüğümüz adalet nöbetimize onların şahadetlerini de ekleyerek devam edeceğiz" diyen Encü sözlerini "Sorumlulardan, katillerden hesap sormaya devam edeceğiz. Barışa ve adalete olan inancımızı asla yitirmeyeceğimiz. Roboskî aileleri olarak Suruç katliamında şehit olan yoldaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı, saldırıda yaralananlara acil şifalar dileriz" diyerek bitirdi.

Basın açıklaması sonrası Roboski halkı her hafta yapılan mezarlık ziyaretini gerçekleştirdiler.