Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 yakınını kaybeden Roboskili aileler adalet arayışlarını katliamın 219. haftasında yakınlarının mezarları başında sürdürdü.

Bu haftanın değerlendirmesini Roboski katliamında yaşamını yitiren Hamza Encü’nün kardeşi Berivan Encü okudu. Encü, “Cizre, Silopi, İdil ve Sur'da tank, top ve binlerce asker polis ile sokağa çıkma yasağı adı altında yapılan operasyonlar sonrası ‘artık buralarda operasyonlar bitti, huzur sağlandı’ diye sevinç naraları atanlar şunu çok iyi bilsin ki kan lekesi sadece barış ile temizlenir. Benzer politikaları sizden öncekiler de denendi. Nasıl ki tarih onları katliamları ile anıyorsa sizi de böyle hatırlayacak” dedi.

Berivan Encü, Anayasa Mahkemesi’nin gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül kararı için, "saygı duymuyorum, uymuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AYM’nin Roboski katliamı için verilen ret kararına çok saygılı olabildiğini ifade etti.



'KATLİAMLARA KARŞI ÖZYÖNETİM' PANKARTINA DAVA

Bu arada, Roboski katliamının 4. Yıl dönümü anmasında taşınan “Li hembere komkujiyen xwereve birin” (Türkçesi: Katliamlara Karşı Özyönetim) pankartı ve çeşitli eylemler gerekçe gösterilerek aralarında barış aktivistleri Meral Geylani ve Yannis Vasilis Yaylalı’nın da olduğu 23 kişi için soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Bu konuya da değinen Berivan Encü “Roboski katliamının failleri yargı önüne çıkartılıncaya, adil bir yargılama oluncaya kadar, Roboski için yürüttüğümüz adalet mücadelesiyle ilgili açılan hiçbir soruşturmaya, ya da mahkemeye gitmeyeceğiz’ dedi.

Roboski’deki adalet mücadelesi son zamanlarda mahkemeler aracılığıyla baskı altına alınmaya çalışılıyordu. Roboski’de yürüttükleri adalet ve vicdani ret çalışmaları yüzünden Yannis Vasilis Yaylalı ve Meral Geylani hakkında birçok soruşturma açılmış, Yaylalı halkı askerlikten soğutmaktan 7,5 ay, evinde özyönetim ilan etmekten 5 ay ceza almıştı. Roboski Derneği Başkanı Veli Encü’ye attığı bir tweet, Felek Encü’ye de bir eyleme askerin orantısız müdahalesine tepki gösterip ‘kendimi burada patlatacağım’ demesi nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. (Yannis V. Yaylalı / Demokrat Haber)