Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği  (Mazlum Der) tarafından Ankara Konur Sokak'ta kurulan Roboski'ye Adalet Standı'nın dün 57. günüydü. Standın iftar konukları ise Roboski Katliamı'nda yakınlarını kaybedenlerdi.
ENCÜ: "CUMHURBAŞKANI RANDEVU TALEBİMİZE YANIT VERMEDİ"
Ferhat Encü, dün Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İnsan Hakları Derneği'ni (İHD) ziyaret ettiklerini söyledi.

Katliamın üzerinden yedi ay geçtiğini ve sorumluların hala bulunmadığını belirten Encü, "Roboskili ailelerin üzerine daha fazla gidildi" diye konuştu. 

Özür dilemenin kuru bir sözden ibaret olmaması gerektiğini ifade eden Encü sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Katiller açığa çıkarılmadan bizim için özrün kabulü yok. Yoksa Başbakan'ın dileyeceği kuru bir özür bizim için bir anlam ifade etmiyor. Eğer ilk gün dileseydi bir anlamı olurdu."

Bir senenin dolmasını beklediklerini ve eğer bu süre içinde bir soruşturma açılmazsa iç hukuk yollarının otomatikman kapanacağını belirten Encü, uluslararası hukuka başvuracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den 9 Nisan'da bir randevu talep ettiklerini ve bir cevap almadıklarını söyleyen Encü, "Bu, Cumhurbaşkanı'nın katliama bakışını gösteriyor" dedi.
Uysal: "Beş arkadaşımızın suçu nedir?"

Her perşembe günü mezarlık ziyareti yaptıklarını söyleyen Cabbar Uysal, Roboski'de acının halen taze olduğunu belirtti.

"Roboski'de tutuklanan beş arkadaşımızın aileleri bize geliyor ve 'Suçları ne?' diye soruyorlar. Sorumlular açığa çıkarılırsa o hiç olmayan adalet gelir."

Kendilerine koruculuğun dayatıldığını ifade eden Uysal, son nefeslerine kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Zeki Tosun ise sınır ticareti yapmaya devam ettiklerini ve zaman zaman havan toplarıyla taciz edildiklerini söyledi.

"Her dönüş bizim için bir kurtuluş oluyor. Eskiden dedelerimiz hayvancılık yapardı. Fakat savaşla birlikte hayvancılık yapmak imkansız oldu bizim için." 

Roboski'nin açık bir cezaevine dönüştürüldüğünü dile getiren Tosun, Roboski ile Gülyazı köyü arasında dört arama noktası olduğunu söyledi. 

Bazı gazetelerde çıkan aileler tazminat parası aldı haberlerine de tepki gösteren Tosun "Bu haberler bizi çok üzüyor. Biz tazminat parası almadık" diye konuştu. (BİANET)