17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun kilit ismi Reza Zarrab’ı tutuklatan savcı Preet Bharara, Zarrab’ın kefalet hakkından vazgeçtiğini, Miami’den New York’a götürülerek, davaya burada bakılacağını açıkladı.

"İran yaptırımlarını baypas ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamaları"ndan tutuklanan Zarrab için 22 Mart’ta kefalet başvurusu yapıldığı öğrenilmişti.

Zarrab’ın kefalet hakkından vazgeçmesi, Amerikan adaleti ile “işbirliği” yapacağının ilk işareti olarak yorumlandı.

Amerikan adalet sisteminde, sanıklar Savcı ile işbirliği yapmaları halinde, cezalarının indirilmesi söz konusu olabiliyor.

Reza Zarrab için, Savcı Preet Bharara’nın yazdığı ön iddianamede dört ayrı suçlamadan toplamda 75 yıl hapis cezası isteniyordu. Zarrab’ın, suçlamaları kabul edip, “işbirlikçilerini” açıklaması halinde, cezasının indirilmesi söz konusu olabilecek.

‘KİRLİ SİYASETÇİLER’

Savcı Bharara’nın, Rıza Sarraf'a ilişkin yeni gelişmeyi açıklamadan sadece yarım saat önce attığı bir başka twit de dikkat çekti.

Bharara,  Sarraf’ın kefalet başvurusundan vazgeçtiğini açıklamadan sadece yarım saat önce, “kirli politikacıların hapse atılması” konusunda bir mesaj paylaşmıştı.

Savcı, 2013 yılında yaptığı, o dönem yargıladığı Amerikalı siyasetçilere ilişkin bir konuşmanın metnini eklediği twitinde, “kirli politikacıları hapse atmak gerekli, ancak yeterli değil. Bu hala doğru” ifadesini kullanmıştı.

Bharara'nın Twitter'dan paylaştığı belge şöyle: