21 Ağustos 2011 günü Federe Kürdistan Bölgesindeki Ranya’ya bağlı Kortek’te Solin bebeğin de aralarında bulunduğu 5'i çocuk 7 kişilik Hasan ailesi araçlarının içinde Türk Silahlı Kuvvetleri F16 uçaklarının düzenlediği hava bombardımanında hayatını kaybetmişti.

Saldırı sonucu tüm ailesini kaybeden Cemal Hassan Şeyh Ömer, Türkiye karşı başlattığı hukuk mücadelesinde Irak hükümetinin kendisine destek vermediğini söyledi.

Kurdishglobe internet sitesine konuşan Ömer şu ana kadar katliam hakkındaki başvuruları İspanya’da bir mahkeme ile Uluslararası Adalet Divanı’nın kabul ettiğini ifade eti. Geçtiğimiz aylarda altı avukat ve bir dizi sivil toplum örgütü temsilcisi tarafından ziyaret edildiğini anlatan Ömer, bundan sonra Adalet Divanı’nın Irak hükümetinden destek istediğini ancak Bağdat’ın bu konuda sessiz kaldığını söyledi.

“Irak hükümetinin tutumu karşısında çok büyük hayal kırıklığına uğradım ve çok öfkeliyim” şeklinde konuşan Ömer, Bağdat’ın ekonomik ve siyasi çıkarlar uğruna, kendi vatandaşlarını öldüren ülkelere karşı sessiz kaldığını belirtti. Ömer Irak hükümetinden dava süreci konusunda hem hukuki hem de maddi destek istedi. Ömer’in olayın ardından evinde tek başına yaşamaya devam ettiği ve peşmerge birlikleri içindeki işine bir daha gitmediği anlatılıyor.

Ranya’da gerçekleştirilen katliamın ardından Federe Kürdistan Hükümeti bir soruşturma başlatmış ve 7 Kürt’ün öldürüldüğü saldırının F16 uçaklarınca yapıldığını duyurmuştu.

Geçtiğimiz günlerde de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Roboski Köyü'nde 34 yurttaşımızın ölümüyle sonuçlanan hava bombardımanı hakkında konuşurken Kortek Katliamını da ağzından kaçırmıştı. Atalay, "Ağustos'tan bu yana operasyonlar sürüyor, sınır ötesinde. Ama sivil vatandaşla ilgili bi defa bir tartışma gündeme geldi, Irak tarafında bi kaç kişiyle ilgili olarak, onun dışında hiçbir şey olmadı" demişti.

Bu aile yok edildi: