Rakka’da Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Süryaniler dahil 700 temsilcinin katıldığı bir toplantıyla ‘Suriye Gelecek Partisi’ kuruldu. Toplantıya, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ile Rakka, Deyr ez Zor ve Halep’ten Araplar, Türkmenler ve Süryaniler katıldı.

Kürtçe kısaltması HSM, Türkçe kısaltması SGP olan yeni partileşmenin sloganı, ‘Demokratik, Çoğulcu, Ademi Merkeziyetçi Suriye’ olarak açıklandı.

27 Mart’ta Rakka’nın El Fırat Stadyumu’nda düzenlenen kuruluş konferansında, ilkin Konferans Hazırlık Komitesi’nin 7 üyesi seçildi.

Komite, partinin kuruluş amacıyla ilgili belgeyi hazırladı. Ardından Rakka Ulusal Konseyi, Arap Ulusal Organı, Demokratik Toplum Hareketi, Suriye Kürt Ulusal İttifakı, Demokratik Toplanma, Süryani Birlik Partisi’nin temsilcileri konuşmalar yaptı. Parti programıyla ilgili tartışmaların ardından HSM liderliğine İbrahim el Kaftan seçildi.

Menbicli bir Arap olan İbrahim el Kaftan (49), Beyrut Arap Üniversitesi mezunu bir mimar ve mühendis. 2000’lerden beri yolsuzluk karşıtı hareketlerde sesini duyurmaya başladığı ve çeşitli grupların hedefi olduğu söyleniyor. HMS Genel Sekreterliğine ise Kürt temsilcilerden Hevrin Halef seçildi.

Yeni parti, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’e de soruldu. Nauert günlük basın brifingde, ‘Suriye’de siyasi müzakere sürecini öngören BM kararıyla uyumlu her siyasi partiyi memnuniyetle karşıladıklarını’ söyledi; “Suriye’deki korkunç durumdan çıkışı, askeri değil, siyasi çözümde gören bütün grupları elbette destekleriz” dedi.

Nauert, "Suriye Gelecek Partisi size göre PYD/YPG’nin bir parçası mıdır?” sorusu üzerine, Nauert, yeni partinin çoklu bir etnik yapıdan oluştuğunu ve o bölgenin yapısını temsil ettiğini düşündüklerini dile getirdi.

Kaynak: Sputnik