Rakel Dink, beş sene önce suikasta kurban giden eşi Hrant Dink'in doğruluk ve adalet uğruna var gücüyle konuşup yazdığını söyleyerek, "Bedeli ağır oldu ama bedel ödenmeden elde edilenlerin değeri bilinmiyor" dedi.

 

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği'nin (HTİB) Amsterdam'da düzenlediği "Hrant Dink'i anma" programında konuşan Rakel Dink, eşinin hayatı pahasına bu mücadelesini yıllarca sürdürdüğünü söyledi.

 

"Kimileri yok ettikleriyle övünürler, bizler var edenlerden olalım" diyen Rakel Dink, "Övünme hakkımız da olursa övünmeye ihtiyacımız olmasın. Övünmeyelim. Biz tekrar tekrar yardımcı olalım ki vahşeti sevenleri vazgeçirmeye çalışalım. Onlar gerçeği göremezler çünkü, yine iyiliktir yenecek olan, gerçektir yenecek olan. Gerçektir kalacak olan. O gerçeği tanıdıkça gerçek sizi özgür kılacak diyor tanrının sözü" dedi.

 

Hrant Dink'in başlattığı mücadeleye katkı veren herkese teşekkür eden Rakel Dink, eşinin anısının önünde saygıyla eğildiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Birbirimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. İyi ki doğmuş, iyi ki var, iyi ki bu mücadeleyi başlattı, iyi ki bunca insanın acısının ortaya çıkmasına vesile oldu. Bize çok pahalıya mal oldu. Bedeli ağır oldu ama bedel ödenmeden elde edilenlerin değeri bilinmiyor. Onun için o da bedel ödemek istedi, dışarı gidebilirim dedi. Gidebilirdi de evet, ama seçmedi dışarı gitmeyi. Ülkemde mücadele edeceğim ki kendimi ülkemi de dışarıdaki o cennetler gibi cennetleştireyim."

 

Türkiye'de insanların bir birlerinden habersiz olduklarını ileri süren Rakel Dink, şöyle devam etti: "Bütün haksızlıkları bir arada yaşıyoruz. Herkeste sanıyor ki devletimiz pırıl pırıl, işler yolunda yürüyor. Kim kimden hak talep edecek? Biz hem Ermeni hem de azınlığız. Karşımızdaki devlet, biz de hakkımızı arıyoruz. Bize nasıl hak verecekler? Pek mümkün gibi görünmüyor ama adım adım ilerleme kaydediyoruz. Vakıf malları ile ilgili milim milim değişimler yapılıyor. Küçük değişiklikler yetmez. Aynı zamanda gerçeklerle yüzleşmeliler. Bizim için baştakilerin sözleri çok önemli. Bu işi, en tepedekiler başlayıp deklare ederse halk çok daha çabuk anlar. Biz yapılan sunumları bize hediye sunar gibi değil, iyilik yapar gibi değil, olduğu şekli ile bekliyoruz."

 

Programdan sonra gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Rakel Dink, Hrant Dink cinayeti davasıyla ilgili bir soruyu cevaplarken, "Söylenecek söz yok, kendine yakışanı yaptı devlet. Bu kadar. Yakıştığı gibi bitirdi. Kendisi için bir fırsattı bu dava. Hem eşim verdi bu şansı, hem biz verdik mücadeleye katkıda bulunarak. Böyle istedi hükümet, hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

 

Rakel Dink, Fransa'da kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni Soykırımının reddini suç sayan yasa hakkındaki bir soruyu da, "Herkes kendi onurundan sorumlu, devlet olsun şahıs olsun. Her konu hakkında kendi onuruna yakışır surette davransın" diye yanıtladı.

 

Anma programına katılanlar daha sonra grup halinde, Amsterdam'da 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin anısına dikilen anıta karanfil bıraktı. (Cumhuriyet)