Bundan bir ay önce İsveç’e gelen ve Stockholm’un 50 kilometre kuzeyindeki Sigtuna yerleşim birimine yerleşen Yayıncı, Evrensel ve Özgür Gündem gazeteleri köşe yazarı Ragıp Zarakolu dün Sigtuna Belediyesi’nin düzenlediği bir basın toplantısına katıldı.

Uppsala Yeni Gazetesi ve Belediyenin internet sitesinde yayımlanan haberlere göre Zarakolu Sigtuna’daki 1 aylık yaşamını “Sakin geçti. Kitap okudum, müzik dinledim ve film seyrettim. Güney Afrika ve Mandela’yı konu alan bir filmde, Mandela’nın Güney Afrika’da beyazlarla nasıl uzlaştığını izledim” diye özetledikten sonra, aynı tipte bir diyalogun Türkiye için de gerekli olduğunu söylediği kaydedildi.

'BEN TERÖRİST BİR MİSAFİRİM'

Türkiye’nin terörle mücadele yasalarını yanlış kullandığını, yazmak ve konuşmaktan başka bir şey yapmadığını ama buna rağmen Türkiye’nin kendisini terörist olmakla suçladığını belirterek “Ben sadece sığınan bir misafir değil, aynı zamanda terörist bir misafirim” dedi.

Zarakolu,2007 yılında ABD’de yazdığı kitabı üzerinde çalışmalar yapacağını, kitap üzerindeki son düzeltmeleri yapıp yayınevine göndereceğini söyledi.

Cezaevinde tutulan oğlu gibi adil bir yargıya tabi tutulmayanın sesi olmak istediğini söyleyen Zarakolu, “Gözlerimi ve kulaklarımı kapatamam. Eğer bunu yapabilseydim, duymadan ve görmeden mutlu bir yaşam sürebilirdim. Ama böylesi bir tavır insana yakışmaz” şeklinde konuştu.

2 YIL SİGTUNA BELEDİYESİNİN MİSAFİRİ OLACAK

Zarakolu’nun International Cities of Refuge Network’un (ICORN) ve Uluslararası PEN’in önerisiyle Sigtuna Belediyesi tarafından 2 yıl süreyle konuk yazar olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Sigtuna Belediyesinin baskı altında bulunan bir yazarı konuk olarak kabul etmesi liberal eğilimli Halk Partisi’nin önerisiyle geçen yıl Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilmişti. Konuk olarak kabul edilecek yazar ise International Cities of Refuge Network’un ve Uluslararası PEN tarafından belirleniyor. Konuk yazarın belediyede yapılacak kültürel çalışmalara katkıda bulunma zorunluluğu olmakla birlikte Belediye yönetiminin konuk edilecek yazarı belirleme yetkisi bulunmuyor.

Zarakolu’nun Sigtuna’ya gönderilmesi sağ partilerin bir kesiminde, özelillikle de en büyük sağ parti Moderat Parti’de rahatsızlık yarattı. Daha önce belediyenin konuk yazar kabul edilmesi yönünde oy kullanan Moderat Parti’nin Grup Başkanı Olov Host demagojik açıklamalar yaparak Zarakolu’nun konuk yazar olarak kabul edilmesine karşı çıktı.

Yaşlılar bakımından kısıntı yapılırken bir yazara yüzbinlerce kron harcanmasının savunulamayacağını söyleyen Host “Önümüzdeki yılkı bütçede neredeyse tüm etkinlikleri olumsuz etkileyen 20 milyon kronluk bir tasarruf yapılırken, baskı altındaki bir yazara yarım milyon harcamayı yanlış buluyoruz. Bu yaşlılar bakımını da olumsuz etkileyecektir” dedi.

Irkçı ve yabancı düşmanlığını körükleyen bu açıklamaları yapan Host “Sorun baskı altındaki grupları birbirine karşı kullanmak değil” diyerek gerçek niyetini de dışa vurdu. (ANF)