(Demokrat Haber İstanbul) Yayıncı-yazar Ragıp Zarakolu hakkında tahliye kararı verildikten sonra bütün basın görüş almak için peşindeydi. Ancak telefonlarına ulaşılamıyordu. Zarakolu sessizliğini yazılı bir açıklamayla bozdu.

 

“Benim bırakılmam, var olan hukuksuzluğu asla düzeltmiyor. Ayrıca beni rehin almayı amaçlıyor” diyen Zarakolu’nun açıklaması şöyle:

 

AĞZIMIN FERMUARINI BİR PROTESTO OLARAK KAPATIYORUM

Bugün gerek yargı, gerek yasama ve gerekse yürütme erki gayrı meşru bir anayasal zemin üstünde oturmaktadır.

 

Her türlü hukuk dışı yönetime olanak sağlayan 82 anayasası ve uzantısı olan yasa ve kararnamelerin yürürlükte olması, bütün sistemi bir meşruluk krizi içine sokmaktadır.

 

1983 seçimlerinden bu yana peş peşe gelen hükümetler, gayrı meşru 1982 Eylül Anayasasının sağladığı olağanüstü yönetim olanaklarını kullanmayı tercih etmiş ve demokratikleşme programına ihanet etmişlerdir.

 

Prensip olarak ve benim ve diğer birçok masum insanın haksız tutukluluklarına ve temelsiz senaryovari iddianamelere olanak sağlayan TMY ve TCY 301 gibi maddeler yürürlükte olduğu sürece görsel ve yazılı medyaya konuşmayacağım; var olan duruma karşı "sessizlik" protestosunda bulunacağım.

 

Her türlü konuşma, var olan anormal durumu normalleştirmeye hizmet edecektir. Sanki bir hata yapılmış da giderilmiş gibi olacaktır . Benim bırakılmam, var olan hukuksuzluğu asla düzeltmiyor. Ayrıca beni rehin almayı amaçlıyor.

 

Bu yasalar yürürlükte olduğu sürece, düşünce özgürlüğü sadece bir yalandan ibaret kalacaktır.

 

İfade özgürlüğü tehdit altında yaşayamaz ve gerçekleşemez.

 

Keyfiliğin ve önyargının ve sabit fikirin ve ideolojik bakışın bizlere dayattığı belirsizlik, kelimelerin özgürlüğünü kısıtlamaktadır.

 

Düşünceyi ve ifadeyi bir lütufmuş gibi görüp, konjonktüre, göre sözcükleri cezalandırmak, yada görmezden gelmek kabul edilebilir bir davranış değildir.

 

Düşünceyi ifade etmek ve yayınlamak bir "cesaret" haline geldi ise, durum çok vahim demektir.

 

Bu nedenle, görsel ve yazılı medyanın ilgisine teşekkür etmekle birlikte, görüşme ve röportaj taleplerine olumsuz yanıt verdiğimi bildiririm.

 

Ragıp Zarakolu