Irak'ın Rabia kentinde yaşanan iki günlük şiddetli çatışmalardan sonra kent YPG’nin kontrolüne girdi.

2 Ağustos'tan beri Rabia'da şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Bu sabah Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ve YPG arasında tekrar çatışmalar başladı. Bu çatışmalardan sonra IŞİD güçleri kırıldı ve mevzileri susturuldu.

YPG'nin açıklamalarına göre son iki günlük çatışmalarda 200’den fazla IŞİD üyesi öldürüldü ve çok sayıda IŞİD üyesi de yaralandı. Kentteki evlere gizlenen bir kaç militanı dışında, kent YPG'nin kontrolünde.

Rabia'daki çatışmalara Ehmedi Deham'ın aşireti Şemer'e mensup olan YPG'li savaşçılar da ön cephede aktif savaşa katıldı. Ayrıca Süryani askeri birlikleri SOTORO savaşçıları da Rabia savunmasındaki yerlerini aldı. Bu savaşçılar özellikle kontrol noktalarının güvenliğini alarak önemli rol oynadı.

2 Ağustos’ta IŞİD militanları Zumar ve Kesk bölgesinde bulunan peşmerge güçlerine saldırıda bulunmuştu. Bu saldırılarda bir peşmerge komutanı ve 14 peşmerge yaşamını yitirmiş ve Zumar ve Kesk IŞİD'in eline geçmişti. 

Bu durum üzerine YPG güçleri YNK peşmergelerine destek alana girerek, bu peşmergelerle beraber Rabiayı korumak için harekete geçti. 3 Ağustos’ta saat 14:00 de Rabia’da bulunan ve sayıları 3.500 olduğu belirtilen peşmergelerin tümü çekildi. Bu geri çekilme ardından, YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar şiddetlendi. YPG, saldırılar karşısında direnişini yükseltti. (ANF)