PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kobani'de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kuşatması karşısında YPG/J'nin sergilediği direnişe ve son gelişmelere ilişkin olarak Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) Sedat Sur'a konuştu.

IŞİD'in sürekli olarak takviyeler getirdiğini söyleyen Abdullah, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Kobani'de savaşma kararına ilişkin olarak YPG ve ÖSO arasında diyalogların sürdüğünü ve YPG'nin ilerleyen günlerde açıklamalarda bulunacağını söyledi. Irak Kürdistanı parlamentosunun peşmergelerin Kobani'ye geçmesi konusunda aldığı karara ilişkin 'memnuniyetlerini' de ifade eden Asya Abdullah, peşmergenin henüz Kobani'ye gelmediğini bu konuda da YPG'nin peşmerge ile diyalog içerisinde hazırlıklar yaptığını kaydetti. Karadan koridor çağrısını da yineleyen Asya Abdullah, insani koridora her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

İşte Asya Abdullah'ın ANF'ye verdiği röportaj:

Bildiğiniz üzere ÖSO üç gün önce Halep'te bir araya getirdiği 1300 kişilik bir askeri güç ile Kobanê'ye giderek burada savaşmak istediğini açıkladı. Bu karar alınırken sizlerle bir diyalog içerisinde olundu mu? ÖSO'nun bu kararını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

ÖSO konusunda devrimin başından bu yana siyasi tavrımız nettir. Suriye'nin demokratikleşmesi konusunda projesi olan bir parti olarak hem Suriye'nin demokratikleştirilmesi için mücadele eden siyasi güçler hem de Suriye'nin geleceği için savaşan askeri güçlerle ilgili tavrımız başında beri ortadadır. YPG'nin başından beridir ÖSO ile ilişkileri var. Serêkanîyê'de de ÖSO ile ilişkiler geliştirildi, 15 Eylül'den bu yana gelişen direnişte de ÖSO ile Burkan El Fırat kapsamında ittifak yapıldı ve ortak operasyon odası koordinesinde ortak direniş sergileniyor. Bu direnişte Burkan El Fırat içerisinde yer alan ÖSO savaşçıları YPG savaşçıları ile birlikte direnerek şehit düştü. ÖSO'nun son açıklamasının muhatabı askeri bir konu olması nedeniyle YPG güçleridir. Aldığımız bilgilere göre YPG ve ÖSO arasında bir diyalog gelişmiş ve YPG komutanları da bu konuda bugün ANF'de yayınlanan bir röportajda da YPG'nin genel yaklaşımını ifade etti. ÖSO'nun geliş tarihi, ne şekilde geleceği nasıl konumlanacağı konusunda YPG gerekli hazırlık ve tedbirleri ÖSO ile diyalog içerisinde geliştirecektir.

ÖSO ve YPG arasındaki diyalog ÖSO'nun açıklaması ardından mı gelişti ?

ÖSO'nun aldığı kararı kamuoyuna açıklaması ardından YPG ile aralarında bir diyalog süreci de başladı. Ancak bu askeri bir konu olduğu için nasıl bir diyalog geliştiği ne tür kararlara ulaşıldığı konusunda YPG önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacaktır.

Peki siz siyasal açıdan bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Siyasi olarak biz hiçbir gruba karşı değiliz. Kobanê direnişine destek vermek isteyen her gücü tabi ki olumlu karşılıyoruz. Bu konuda demokratikleşme projemize uygun her güç ile ittifak içerisinde olmak istiyoruz. Ancak meselenin askeri boyutunun netleştirilmesi YPG'nin inisiyatifindedir. YPG'de gerekli görüşme ve anlaşmaları yaptıktan sonra bu güçlerin direnişimize destek vermeleri konusunda bir sorun kalmaz.

Ancak şunu belirtmek lazım ÖSO zaten burada bizimle birlikte mücadele ediyor. YPG/YPJ komutanı Meysa Ebdo'da bu konuda ANF'de yayınlanan röportajında belirtmişti. Minbic, Cerablus ve DAİŞ'in elinde bulunan diğer kentlerde ÖSO'nun savaşabileceğini söylemişti. Ancak yine de YPG ÖSO ile diyalogunda askeri açıdan nasıl bir karar alır, hangi ihtiyaca göre konumlandırılmalarını sağlamak ister önümüzdeki günlerde netleşir.

Güney Kürdistan parlamentosu tarafından peşmergelerin Kobanê'ye geçerek direnişe katılması yönünde bir karar alınmıştı. 200 kişilik bir peşmerge gücünün silahları ile birlikte Kobanê'ye geçeceği açıklanmıştı. Bu konuda herhangi bir gelişme oldu mu? Siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu ana kadar Kobanê'ye ulaşan bir peşmerge gücü olmadı. Güney Kürdistan parlamentosunda tüm siyasi güçlerin onayı ile alınan kararın uygulanması için şu anda yine YPG güçleri ve peşmerge arasında diyalog ve görüşmeler devam ediyor. Pratik boyutunun nasıl geliştirileceği konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu kararı ve Kürdistani güçlerin Kobanê direnişine katılımını olumlu buluyoruz. Şengal'de olduğu gibi Kobanê'de de Kürdistani güçler birlikte uyum içerisinde direnecekler.

Koalisyon güçleri tarafından havadan gerçekleşen silah desteğinin direnişinize olumlu katkısı oldu mu? Bu silah desteği devam edecek mi?

Yapılan silah desteğini oldukça olumlu buluyoruz. Bu destek pratikte YPG ile koalisyon güçleri arasında sağlanan diyalog yoluyla gerçekleşti. Genel anlamda bu desteği olumlu buluyoruz. Silah desteğinin devamının gelmesini istiyor ve bekliyoruz.

Bu şekilde havadan yapılan, yapılacak olan desteği yeterli buluyor musunuz, yoksa karadan bir koridor açılması ihtiyacı halen var mı? Karadan koridor konusundaki talebiniz devam ediyor mu?

Yani bu konuda verilen desteği olumlu bulduğumuzu belirttik. DAİŞ çetelerine karşı havadan yapılan silah desteğinin bu çetelerin elindeki ağır silahlara karşı YPG direnişine olanaklar sağlaması ve direnişin daha üst bir aşamaya taşınması konusunda önemli katkıları oldu, olacaktır. Ancak yeterli midir? Değildir tabi ki. Ancak karadan koridor talebimiz Kobanê'ye yönelik saldırının kırılması açısından stratejik bir önem taşıyor. Bu anlamda bu talebimiz devam ediyor. Kobanê bir yıldır ambargo altında. Bu ambargo her alanda ciddi sıkıntılar yaratmış durumda. Kobanê için karadan koridor sivillerin geçişi, insani yardım, uluslar arası gözlemci heyetler ve sivil toplum örgütlerinin gidiş gelişleri, direnişe katılmak isteyenlerin katılımı, destek sunmak isteyenlerin bu imkana kavuşmaları ve askeri anlamda da var olan ihtiyaçların daha iyi karşılanabilmesi bir bütün olarak Kobanê'nin özgürleşmesi ve çemberin kırılması açısından bu koridor halen acil bir ihtiyaç olmaya devam ediyor. Koridor için herkesin talep ve isteğini daha yüksek sesle ifade etmesi gerekiyor. BM denetiminde bir koridorun mutlaka açılması gerekiyor.

Şu ana kadar karadan bir koridorun açılması konusunda bir gelişme olmadı. Henüz pratik bir adım atılmadı bunun nedenlerini bizimle paylaşabilir misiniz?

Bu konuda açıklamalar yapan ve koridor için talepte bulunan güçlerin, çevrelerin çalışmalarını arttırması gerekiyor. Türk devletinin de bu konuda adım atması gerekiyor. Koridorun açılmasına izin vermesi gerekiyor. Şu anda koridorun açılması her dönemden daha fazla gereklidir. Aralıksız olarak süren ve son günlerde daha da yoğunlaşan bir savaş var ve koridor bu saldırıların püskürtülmesi için önemli katkı sunacaktır.

DAİŞ (IŞİD) çetesi iki gün önce Kobanê'li sivillerin bulunduğu Til Şeir sınır noktasına saldırı düzenledi. Benzer saldırılar sürekli olarak yapılıyor. Bu saldırılar da düşünüldüğünde karadan koridorun açılması burada bekleyen binlerce sivilin can güvenliği açısından da önem arz etmiyor mu?

Evet doğru. İki gün önce de DAİŞ çetesinin bu noktada ağır silahlarla saldırısı sonucu ikisi kadın biri çocuk beş sivil yaralandı. Yine DAİŞ'in kent merkezine attığı havan topları sonucunda bir sivil yaşamını yitirdi. Bu anlamda koridorun açılması sivillerin can güvenliği açısından da oldukça önemlidir. Yine bir şey daha belirtmek istiyorum, burada yaralanan insanlara acil müdahalede bulunulamıyor. Koridorun açılması burada acil müdahalede bulunulamadığı için yaşanan can kayıplarını da önleyecektir. Koridor herşeyden önce insani bir ihtiyaçtır. Bölgede bulunan üç hastanemizde DAİŞ çetelerinin ağır silahları ile yıkıldı. Acil durumlarda yaralılara müdahale için koridorun açılması lazım.

Son günlerde DAİŞ çetesinin yeni takviyeler yaptığı konusunda bilgiler geliyor. Bu konuda bize aktarabileceğiniz bilgiler var mı?

Doğrudur. Son günlerde Kobanê çeversinde buluna Rakka, Minbic, Cerablus gibi bölgelerde yoğun bir hareketlilik içerisinde oldukları bilgisi var. Bu bölgelerden Kobanê'ye yoğun bir ağır silah ve eleman sevkiyatı yaptıklarını öğrendik. Kobanê'de patlattıkları araçları da bu bölgelerden getirdiklerini, büyük bir desteğin DAİŞ çetelerine geleceğini biliyoruz. Bu konuda bir hareketlilikleri var. Son üç günde de saldırılar yoğunlaştı. Bu saldırılara karşı YPG/YPJ güçleri ve ÖSO savaşçıları büyük bir direniş sergiliyor. Kamuoyunun bu konuda duyarlı olması gerekiyor, bu takviye ve saldırılara karşı Kobanê direnişine de desteğin arttırılması gerekiyor.

DAİŞ çetelerinin bu takviyelerine karşı koalisyon güçlerinin herhangi bir müdahalesi olmuyor mu? Olması gerekmiyor mu?

Koalisyonun var olan desteğini önemli buluyoruz, direnişe katkısı büyük oluyor. Ancak varolan hareketlilik ve DAİŞ çetelerine gelen ağır silah takviyesi, eleman desteği ve kent merkezine yönelik bombalı araçlara karşı daha etkili müdahaleleri olmalı. Çeteler bu silahlarla sivillere de zarar veriyor. Kobanê'lilerin evlerini yağmalıyor, yakıyor yıkıyor. Koalisyonun bu takviye ile ortaya çıkacak olan yeni saldırı dalgasına karşı etkili müdahalelerde bulunması önemlidir. Ellerinde bulunan ağır silahların imha edilmesi gerekiyor.

Koalisyonun daha etkili müdahalesinden kastınız somut olarak nedir?

Bahsettiğimiz desteğin tümü, tank, top, bombalı araçlar Minbic, Cerablus ve Rakka'dan geliyor. Bunların etkisizleştirilmesi için koalisyonun bu güzergahlarda etkili vuruşlar yapması bu hatları vurması gerekiyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz ?

Savaşın son günlerde şiddetlendiğini belirtebilirim. Özellikle kentin doğusunda Botan mahallesi, 48. cadde, Kanîya Kûrda, Belediye binasının bulunduğu bölgelerde çatışmalar yoğunlaşıyor. Bu bölgelere doğu tarafından gelen takviyelerle saldırılar oluyor. Bu saldırılara karşı YPG ve ÖSO savaşçılarının direnişi devam ediyor. Yürüttüğümüz direniş 40 günü geride bıraktı. Bu direniş tüm bölge halkları ve insanlığın direnişidir. Koalisyon ve tüm demokratik güçlerin bu direnişe daha etkin desteği gerekiyor. Durum kritik diyebiliriz ve buna karşı bu dönemde duyarlılığın daha da arttırılması gerekiyor.