Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde kendilerini ''Çerkes Hakları İnisiyatifi'' üyesi olarak tanıtan 3 kişi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi başlamadan önce Başbakanlık Ofisi önüne geldi.

Putin karşıtı çeşitli sloganlar atan grup adına yapılan açıklamada, Çerkesler'in dünyanın 40 ülkesinde, anavatan hasreti içinde, dillerini, kültürlerini, etnik kimliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya, sürgün hayatı yaşadığı ifade edilerek, ''Çerkesler, Rusya Federasyonu'ndan maruz bırakıldıkları soykırım ve sürgün için özür dilemesini, maddi ve manevi tazminat ödemeyi kabul etmesini, anavatana dönüş yolunu kesin olarak açmasını, diasporada yaşayan tüm Çerkesler'e kayıtsız şartsız Çerkesya vatandaşlığı vermesini istiyor'' denildi.

Basın açıklamasının ardından ‘Soykırımcı Putin Çerkesya’ya hesap ver’ şeklinde slogan atan Çerkes Hakları İnisiyatifi sözcüleri Kenan Kaplan, Murat Özden ve Erol Karayel isimli aktivistler polis tarafından gözaltına alındı.

Hatırlanacağı gibi Çerkes Hakları İnisiyatifi üyeleri 12 Kasım tarihinde İstanbul’daki Rusya Başkonsolosu’ndan aldıkları bir davet üzerine konsolos ve yanındaki diplomatlar ile Pera Palas Oteli’nde bir görüşme gerçekleştirerek Cerkeslerin sorunlarını tartışmışlardı. Gerçekleştirilen bu görüşme sırasında Rusya Başkonsolosu Alexey Erkhov Putin’in ziyareti sırasında bir protesto düzenlememelerini, düzenledikleri takdirde güvenlik elemanlarının sert tavırlarıyla karşılaşacaklarını inisiyatif üyelerine iletmişti.

Dün de, Putin’in Türkiye ziyaretine yönelik İstanbul Rusya Konsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlenmiş ve basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katılmıştı. Taksim Tramvay durağı önünden başlayarak “Putino” temasıyla düzenlenen etkinlikte Rusya’nın  Kafkasya politikası, Çerkes Soykırımı ve Soçi olimpiyatlarına yönelik sloganlar atılmıştı.