Ürdün'de Kral Abdullah ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya ve Ürdün terörle mücadelede güçlerini birleştirecek. Ordu ve istihbarat yetkilileri bu doğrultuda çalışıyor" dedi.

Ürdün Kralı Abdullah ise Rusya’ya SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle taziyelerini iletti. Abdullah, "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu.

Sputnik’in haberine göre, "Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Sırtımızdan bıçaklandık" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

"Uçaklarımız ve pilotlarımız Türkiye'yi asla tehdit etmedi. Uçağımız vurulduğunda sınırdan 4 kilometre uzaktaydı. Olayın Türk-Rus ilişkilerinde ciddi sorunları olur" dedi.

Rusya'nın, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaştığını söyleyen Putin, “Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu” dedi.

Putin "Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu  çok açık. Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu" diye konuştu.

NATO: TÜRKİYE, MÜTTEFİKLERİ BİLGİLENDİRECEK

NATO Sözcüsü Irina Novakova, Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının vurularak düşmesi hakkındaki ayrıntıları bugün NATO büyükelçileriyle paylaşacağını söyledi.

Novakova toplantının TSİ 18.00'de yapılacağını belirterek, "Bugün öğleden sonra Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı yapılacak. Amacı Türkiye'nin müttefiklerini bu sabahki olaylar hakkında bilgilendirmesi" dedi.

ABD: İLGİMİZ YOK

Bir ABD yetkilisi, “Rus askeri uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinde ABD güçlerinin bir rolü yoktur” açıklaması yaptı.

KREMLİN: AÇIKLAMALARI BEKLEYELİM

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili "Türkiye tarafı ile görüşme yapılması bekleniyor mu?" sorusunu, "Siz 'Türkiye tarafı ile' diyorsunuz- ancak şu ana kadar, Savunma Bakanlığı'ndan uçağın düşmesinin sebeplerine dair nihai açıklamayı duymadık" diye yanıtladı ve "askeri yetkililerin açıklamasını bekleyelim" dedi.

ANKARA'DAKİ RUS MÜSTEŞAR DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

RİA Novosti haber ajansı, Ankara'daki Rus Büyükelçilik Müsteşarı'nın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını aktardı.

Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği'nin Basın Sözcüsü İgor Mityakov RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, ''Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Panov'un Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını doğrulayabiliriz. Ancak görüşmenin içeriğine dair açıklama yapamayız'' dedi.

RUS UÇAĞININ VURULMASI IŞİD'LE MÜCADELEDE ENGEL YARATABİLİR

Birleşmiş Milletler Enformayon Servisi Direktörü Ahmed Fevzi, Rus uçağının düşürülmesinin IŞİD’e karşı küresel çapta verilen mücadele açısından yeni engeller yaratabileceğini söyledi. Fevzi, “Türkiye’nin Rus uçağının düşürülmesi konusunda yaptığı açıklamaları gördüm ve bu durumu daha da karmaşıklaştırıyor” dedi.

NATO SÖZCÜSÜ: TÜRK YETKİLİLERLE İRTİBAT HALİNDEYİZ

NATO Sözcüsü Carmen Romero, “Bu olağanüstü… görüşmelerin amacı Türkiye açısından Rus ıçağının düşürülmesi konusunda müttefiklere bilgi vermektir” dedi. Ankara’nın talebi üzerine görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Romero, “NATO durumu yakından takip ediyor. Türk yetkililerle yakın irtibat içinde” diye konuştu.

ÇEK CUMHURBAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'YE KINAMA

TASS ajansının haberine göre, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman Rus uçağının düşürülmesi hakkında, “Kimi zaman, Türkiye’nin IŞİD’le gayrı resmi olarak işbirliği yaptığı yönünde şüpheler dile getiriliyor. Rus Hava Kuvvetleri’nin Suriye’de IŞİD’le savaştığı dikkate alınınca (Rus uçağının düşmesine neden olan) bu eylem, son derece radikal bir önlemdir. Türkler ortamı hararetlendiriyor” dedi.

TAM OLARAK NE OLDUĞUNU ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Avrupa Birliği'nden de 'gelişmeleri yakından takip ediyoruz' açıklaması geldi. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Alex Winterstein, ''Durumu yakından izliyoruz ve tam olarak ne olduğunu anlaşamaya çalışıyoruz'' dedi.

'İLK KEZ NATO ÜYESİ BİR ÜLKE RUS UÇAĞI VURDU'

Reuters ajansına göre, 1950’lerden bu yana ilk kez bir NATO üyesi ülke Rus veya Sovyetler Birliği yapımı bir uçağı düşürdü. NATO 1949’da kurulmuştu.