Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada "Suriye hükümetiyle işbirliği yapmamak hata" dedi.

Suriye krizinin sorumlusunun Suriyeli muhalifleri destekleyenler olduğunu belirten Putin, "Onları (Suriyeli muhalifler) donatıp eğitiyorlar, sonra da onlar IŞİD'in saflarına geçiyor" dedi.

Putin, "Rusya, her zaman net bir şekilde terörizmin karşısında durdu. Şu anda Irak ve Suriye gibi terörle mücadele eden ülkelere yardım ediyoruz. Suriye ordusu ile işbirliği yapmayı reddetmek hatadır. Suriye'de Esad hükümeti ve Kürt milisler dışında hiç kimse IŞİD'le gerçek anlamda mücadele etmiyor" dedi.

Rusya'nın Ortadoğu 'daki varlığını genişletmeye çalıştığı yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Putin, "Bu Rusya'nın amaçlarıyla alakalı değil, ama dünyanın gidişatına daha fazla müsamaha gösteremememizle alakalı" dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya dışarıdan yapılan müdahalelerin yıkım yarattığını belirten Putin, bu duruma yol açan ülkelere “Ne yaptığınızın farkında mısınız?” sorusunu sordu.

IŞİD saflarında Iraklı eski askerler olduğunu söyleyen Putin, militanların birçoğunun da Libya’dan geldiğini vurguladı. IŞİD’in İslam dünyasında egemenlik aradığını söyleyen Putin, örgüte desteğin engellenmesi gerektiğini belirtti. Putin, IŞİD’in Rusya’nın da aralarında bulunduğu ülkeleri tehdit ettiğini kaydetti.