Küçük yaşta çocuğa cinsel tacizden hüküm giyen Hüseyin Üzmez'in 'psikolojik sorunlar' gerekçesiyle tahliye edildiği hafta, daha önce 'bağışıklık sistemi çöktüğü için' tahliye edilen siyasi mahkum Hasan Kaçar yeniden cezaevine giriyor.

Bağışıklık sistemi çöktüğü için 6 ay önce tahliye edilen Hasan Kaçar adlı siyasi mahkûm, Adli Tıp Kurumu (ATK), 3. İhtisas Kurulu’nun raporuyla tekrar cezaevine giriyor.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre geçen ocak ayında Hasan Kaçar için “Tedavisinin cezaevi koşullarında sağlanamadığı, bu durumun hayati tehlike oluşturabileceği, tek başına yaşamını sürdüremeyeceği” yönünde rapor verip tahliyesine kapı açan 3. İhtisas Kurulu, geçen sürede hiçbir tıbbi değişiklik olmadığı halde 6 ay sonra Kaçar’ın cezaevinde kalabileceği yönünde görüş verdi.

Kaçar’ın avukatı Gülizar Tuncer, “Kimi hasta mahkumlar çok istisnai durumlarda bırakılmıştı. Şimdi bunlar teker teker geri alınıyor. Bunun bir devlet politikası olduğunu düşünüyoruz” dedi.

PKK adına eylemlere katıldığı savıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan 29 yaşındaki Kaçar, Rize E Tipi Cezaevinde ‘ankilozan spondolit’ adlı hastalığa yakalanmıştı. Kendisine mevcut hastalığının yanı sıra ‘Chron’ ve tüberküloz teşhisi konmuştu. Aldığı ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi çöken Kaçar için ATK 3. İhtisas Kurulu, 6 Ocak 2014 tarihindeki raporunda, bu koşullar altında cezaevinde kalamayacağını belirterek, “Cezasının infazının 6 ay süreyle ertelenmesi uygundur” görüşünü açıklamıştı. Kaçar bu rapor sayesinde 24 Mart’ta altı ay süreyle tahliye olabilmişti.

ATK 3. İhtisas Kurulu, altı ayın sonunda önceki raporuyla çelişen bir görüş belirtip Kaçar’ın tedavisine cezaevine devam edilebileceğini savundu. Avukat Gülizar Tuncer, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, infazın ertelenmesini istedi. Ne var ki savcılık, 12 Eylül ’de infaz erteleme talebini reddetti.

Tuncer iki görüş arasındaki çelişkinin giderilmesi amacıyla ATK raporuna itiraz etti. Dosya ATK Genel Kurulu’na giderken, Kaçar’a da yeniden cezaevi kapısı aralandı.

Avukatı Gülizar Tuncer, Kaçar’da hiçbir iyileşme olmadığını ve son raporun da gerçeği yansıtmadığını belirterek, “İyileşmesine dahi bir fırsat verilmedi” diyor. Hasta mahpuslarla ilgili olumlu bir adım atılmadığını savunan Tuncer, “Her gün daha da büyük olumsuzluklar yaşıyoruz. Çok az sayıda insan istisnai durumlarda bırakılmıştı. Şimdi bunlar teker teker geri alınıyor. Bunun bir devlet politikası olduğunu düşünüyoruz” diyor.