Ablukanın sürdüğü Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır’ın Sur ilçelerinde yaşayanlar kadar öldürülenlerin cenazelerinin günlerdir sokaklarda ve morglarda bekletilmesine tepki gösterden Mardin Protestan Kilisesi Pastör'ü Ender Peker, cenazelerin tüm insanlık için kutsal değerler olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin Dicle Haber Ajansı’na konuşan Mardin Protestan Kilisesi Pastör'ü Ender Peker, yaşanan durumun tam anlamıyla bir trajedi olduğunu kaydetti.

Ender, uluslararası savaşlarda bile cenazelerin gömülebilmesi için tarafların karşılıklı olarak ateşkes kararı aldığını hatırlattı.

Bölgedeki gelişmeleri 'iç çatışma' olarak niteleyen Pastör Ender Peker, Cizre, Silopi ve Sur ilçelerindeki saldırıların yakın takipçisi olduklarını vurguladı ve onlarca sivil yurttaşın katledilmesinin kendilerinde derin bir acıya neden olduğunu söyledi.

Cenazeler üzerinde uygulanan zulmün kabul edilemez olduğunu ifade eden Peker, "Bu durum tam anlamıyla bir trajedi ve bir vicdan meselesidir. Bizler haberleri izlediğimiz ya da oradaki tanıdıklarımızla görüştüğümüz zaman içimiz acıyor. Çünkü insanlar öldürülmüş ama buna rağmen toprağa verilmiyor. Üstelik bu insanların tamamı sivil! Gençler, yaşlılar, çocuklar hepsi sivil. Çocuk bahçede oynarken, bir başkası sokakta yürürken ölüyor o da yetmiyormuş gibi ölüsü günlerce vurulduğu yerde kalıyor. İşte bu sürecin savaş kadar acı olan tarafı da budur " dedi.

'TÜM İNANÇLAR CENAZELERE YÖNELİK VAHŞETİ MAHKUM EDER'

Tarihteki savaşlardan örnekler veren Pastör Peker, "Tarihte bu tür durumlarda karşılıklı ateşkes ilan edilir ki herkes kendi ölüsünü alıp dini vecibelerini yerine getirdikten sonra toprağa verebilsin. Kaldı ki bu uluslararası bir savaş değil" şeklinde konuştu. 

Tüm inançların cenazelere yönelik vahşeti mahkum ettiğini dile getiren Peker, en azından cenazelerin toprağa verilebilmesi için saldırılara ara verilmesi gerektiğini söyledi ve sorumluları elini vicdanına koymaya çağırdı.

'SOYKIRIM ÖNCESİ ZEMİH HAZIRLAMAK'

Paker, yine saldırılarda yer alan devlet güçlerinin öldürdüğü yurttaşların cenazelerine işkence ederken çektikleri görselleri sosyal medya hesaplarından paylaşması üzerinde de durdu.

Peker, bunun "soykırım suçu" niteliğinde olduğunu söyledi ve bu durumun Adolf Hitler dönemindeki Nazi Almanya'sında yaşananlardan farksız olduğunu vurguladı.

Yaşananları, "Soykırım öncesi zemin hazırlamak" olarak ifade eden Peker, şunları söyledi:

"İnsan o görüntüleri görünce şoka giriyor. O görüntüler ne zaman verilir. Bir soykırım yapıldığı zaman o görüntü verilir. Soykırımı yapan kişiler o görüntüleri verir. Hitler zamanında yaptı. Nazi askerleri Yahudileri katlettikten sonra mağdurların cenazelerinin başında toplu pozlar verirdi. Ya da kimileri bunu kafataslarıyla poz vererek yaptı. Ne zaman soykırım yapılıyorsa orada o psikolojide ki insanlar o tür pozlar verir."

'SOYKIRIMLAR BİRDEN OLMAZ, ÖNCESİ VARDIR'

Sözlerine katıldığı bir geziden örnekler vererek devam eden Peker, "Bir ara katıldığım bir gezide soykırım konularında çalışan bir uzman şöyle demişti. 'Olduğunuz bölgelerde şunlara dikkat edin. Soykırımlar bir anda olmaz. Bunun bir öncesi vardır'. Bakın nefret söylemi şu an ülkede geliştiği için kimse sesini çıkarmıyor. Haberlerde, sokakta, her yerde hatta en baştaki bile nefret söylemi ile başlıyor konuşmaya. Baştaki kişi nefretle başlarsa halkta askerler de bunu yapar" diyerek, bölgede vahşet uygulamalarına imza atan devlet güçlerinin yetkililerden güç aldığını söyledi.

'SÖZ SAHİBİ OLANLARIN SORUMLULUK ALMASI GEREKİR'

Toprağa verilemeyen cenazelerle ilgili duyarlılık göstermek için çok kültürlü ya da dindar olmak gerekmediğini belirten Peker, devamında ise şunları söyledi:

"Bu insani ve vicdani bir meseledir. Dolayısıyla herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır en başta da söz sahibi olanların sorumluluk alması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki herkes tanrı önünde hesap verecektir. Ama bizler bir defa yargılanacaksak toplumu yani bizleri yönetenler iki defa yargılanacaklar."

'ARTIK KARDEŞLİK DİLLENDİRİLMİYOR'

Yine izlenen tüm bu savaş politikalarının halkta bölünme isteğini uyandırdığını hatırlatan Peker, "Sürekli bir bölünme deniliyor. Korkarım ülkemizdeki durumum böyle devam ederse gerçekten bölünme yaşanacak. Çünkü yaşananlar kardeşlik duygusunda kırılmaya yol açıyor. Eskiden bölge halkının her fırsatta dillendirdiği kardeşlik sözü artık eskisi kadar dillendirilmiyor" diye konuştu.