Pozantı’da tutuklu çocuklara cinsel işkence vahşetinin ortaya çıkmasının ardından, çocuklar tecavüzcü ve işkencecilerin isimlerini verdi.

 

ÇOCUKLAR İHD’YE BAŞVURDU

Adana Pozantı Cezaevi’nde Kürt çocuklarına yönelik taciz ve tecavüz olayıyla ilgili haberler gündeme otururken, adli tutukluların taciz ve tecavüzüne maruz kalan 7 siyasi tutuklu çocuk, İHD’ye başvurdu. Pozantı Çocuk Cezaevi’nde bulunup tahliye olan H.G., Y.S., E.K., H.B., H.Ç., M.D. ve Ö.K. cezaevi yönetiminin ‘kendilerini bilerek adli tutukluların içine koyduğunu’ söyledi.

 

CEZAEVİ MÜDÜRÜ YAPTIRIYOR

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, çocuklara binbir çeşit işkence uygulandığını saptadıklarını belirterek, “Canice uygulamalarının cezaevi müdürü ve gardiyanların bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını” söyledi. Cezaevi savcısı ile görüşen BDP, vahşeti Meclis’e taşımaya hazırlandığını açıklarken, Adalet Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak ‘müfettiş gönderdiğini’ duyurdu.

 

İŞTE TECAVÜZCÜLER

İHD Mersin Şubesi, bizzat cezaevi müdürü tarafından himaye edilen işkenceci ve tecavüzcülerin isimlerinden bazılarını açıkladı: “A-3 koğuşunda lakabı ‘Rakip’ olan Kemal Y. ve Ömer G., A-5 koğuşunda Yusuf T., B-4’te Müslüm, A-1 koğuşunda Mustafa K., B-9 koğuşunda Behzat Y., B-10’da Kenan T., A-7 koğuşunda Arat M., B-10 koğuşunda Kenan T., B-3 koğuşunda Zeki E. A-10 koğuşunda Ahmet D., A-3 koğuşunda Kemal Y.”

 

MÜDÜRDEN GARDİYANINA KADAR İŞİN İÇİNDE

Adana Pozantı Cezaevi’nde Kürt çocuklarına yönelik taciz ve tecavüz olayıyla ilgili haberler gündeme otururken, adli tutukluların taciz ve tecavüzüne maruz kalan 7 siyasi tutuklu çocuk, İHD’ye başvurdu.

 

Pozantı Çocuk Cezaevi’nde bulunup tahliye olan H.G., Y.S., E.K., H.B., H.Ç., M.D. ve Ö.K. İHD’ye başvurduğunu söyleyen İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, bunun üzerine çocukların polis tehdidi ile ifadeleri geri alınmak istendiğini dile getirdi. Çocukların cezaevine götürüldükleri ilk gün gardiyanlarca hangi suçtan geldiklerinin sorulduğunu söyleyen Tanrıverdi, “Siyasi suçtan tutuklandıkları cevabını verdiklerine ‘siz teröristsiniz’ diyerek gardiyanlarca dövülüyorlar. Cezaevine ilk giriş dayağı adı altında pimapen ile elleri kızarana kadar darp ediliyorlar. Birebir cezaevi müdürü tarafından, ‘akıllı’ durmaları hususunda cop ile tehdit ediliyor. Ayrı bir koğuşa yerleştirilme talepleri karşısında ise gardiyanlar tarafından sürekli işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bize ilettiler” dedi.

 

MASÖR OLARAK KULLANMIŞLAR

Adli koğuşlara konulan siyasi tutuklu çocuklara çamaşır yıkatıldığı ve ‘masaj’ adı altında adli tutuklulara hizmet etmek zorunda bırakıldıklarını ifade eden Tanrıverdi çocukların karşılaştığı durumu şöyle özetliyor: Adli tutuklular her gün darp ediyor, eşyalarına ve ailelerinin yatırdığı paraya el koyuyor. Çamaşırlarını yıkatıyorlar. Kantin talepleri ve ihtiyaçları hiçbir zaman karşılanmıyor. Ayaklarını yıkatıyor ve masaj yaptırıyorlar. Bunları yapmak istemediklerinde ise çek pas sopası ile dövülüyor yada ayak tabanlarına sopa vuruluyor ve basketbol potasında boğulacak dereceye gelene kadar asılıyorlar. Tuvalete gitmek için bile izin istemek zorundalar. Etli yemek çıktığında etleri seçilerek alınıyor. Her sabah erkenden uyandırılıyor ve koğuş temizliği yaptırılıyor. Televizyon izlerken başlarının dahi çevrilmesine izin verilmiyor. En ufak gürültülerinde daya yiyorlar. Bütün bu uygulamaların gardiyanların ve cezaevi müdürünün bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını söylüyorlar.

 

İSİM LİSTESİNİ AÇIKLADI

Siyasi tutuklu çocuklara şiddet ve tacizde bulunan adli tutuklu ve gardiyanların isimlerinin de ellerinde olduğunu ve raporlaştırdıklarını ifade eden Tanrıverdi, şiddet uygulayanların bazılarının isimlerini şöyle açıkladı:”A-3 koğuşunda lakabı ‘Rakip’ olan Kemal Y. ve Ömer G., A-5 Koğuşunda Yusuf T., B-4’te Müslüm, A-1 Koğuşunda Mustafa K., B-9 Koğuşunda Behzat Y., B-10’da Kenan T., A-7 Koğuşunda Arat M., B-10 Koğuşunda Kenan T., B-3 Koğuşunda Zeki E...” Cezaevinde taciz ve tecavüz olaylarının gerçekleştirenlerin ise A-10 Koğuşunda Ahmet D., A-3 Koğuşunda Kemal Y.’nin olduğunu duyduklarını belirten Tanrıverdi, çocukların yaşadıkları vahşeti müdüre anlattıklarında, müdürün ‘yine mi sorun çıkartıyorsunuz ‘ diyerek çekpas sapı ile dövüldüklerini anlattıklarını söyledi. Gardiyanlarında çocukların şarkı söylerken bile slogan attıkları gerekçesiyle dövdüklerini belirten Tanrıverdi, Pozantı Çocuk Cezaevi’nin bir an önce kapatılması için girişimlerinin sürdüğünü belirtti.

 

GÜR, SAVCIYLA GÖRÜŞTÜ

Pozantı Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili cezaevine giden BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, cezaevi savcısı ile görüştü ve olayı Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.

 

Gür, olayı yargı ve Meclis gündemine taşımak üzere BDP’nin bir heyet görevlendirdiğini belirterek, cezaevi savcısı ile görüştüğünü ancak çocuklarla görüşme imkanı bulamadığını söyledi. En kısa zamanda çocuklarla görüşeceğini belirten Gür, “Ayrıca Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun da devreye girmesi için çaba içerisinde olacağız” dedi Öte yandan olayın aydınlatılması için Uluslararası Çocuk Hakları Vakfı ile insan hakları kuruluşlarının İHD Mersin Şubesi’ni arayarak konu ile ilgili bilgi istediği öğrenildi.

 

BAKANLIK GEVELEDİ

Adalet Bakanlığı, Pozantı Cezaevi ile ilgili haberlerden sonra yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 12 Temmuz 2011’den sonra gündeme taşınan iddiaların dışında yeni bir iddianın olmadığı ileri sürüldü. Ancak açıklamanın devamında, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra, Bakanlığında denetim elemanı göndererek yaşananları titizlikle araştıracaklarını belirtmesi dikkat çekti. (Özgür Gündem)