Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Protestoya katılmak ve basın açıklaması düzenlemek gibi yasal eylemlerden ötürü gözaltına alınan ve “örgüt üyesi” olmak iddiasıyla tutuklanan Zeynep Bakır ile birlikte cezaevinde bulunan oğlu Poyraz Ali’nin tahliye edilmesi talebiyle yarın İstanbul’da bir eylem düzenleniyor.

12 Aralık 2015 Cumartesi günü saat 14:00’te Beyoğlu’ndaki Galatasaray Lisesi önünde düzenlenecek olan eylemde, Poyraz Ali ve tüm tutsak çocukların cezaevlerinde yaşadıklarına, maruz kaldıkları imkânsızlıklar ve olumsuz koşullara dikkat çekilecek.

Eylemin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hitaben yapılacak olan basın açıklamasında, Poyraz Ali ve annesi Zeynep Bakır’ın Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanarak tahliye edilmesi talep edilecek.

Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre yüzde 40 engelli bir çocuk olan ve “atipik otizm” teşhisi konan Poyraz Ali, “propaganda yapmak suretiyle örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan annesi Zeynep Bakır ile Bakırköy Kadın Cezaevi’nde kalıyor.

SİYASİ HÜKÜMLÜLERE UYGULANAN AYRIMCILIK SON BULSUN

Çocuk Yasası’na göre 0-6 yaş çocuk sahibi anneler, infazlarının bitimine iki yıl kala Denetimli Serbestlik ile bırakılırken, anne Zeynep Bakır’ın “siyasi hükümlü” olduğu gerekçesiyle bu yasadan faydalanamayacağı belirtiliyor.

Hasta ve rehabilitasyona muhtaç çocuk anneleri için Denetimli Serbestlik istemek bir yana, mevcut Çocuk Yasası’ndan bile faydalanamadıklarını kaydeden Poyraz Ali’nin babası Emrah Bakır, “Çocuğum atipik otizmli (yaygın gelişimsel bozukluk) ve iyi bir eğitim süreci ile sosyal hayatın içine girebilmesi, ilerleyen yıllarda kendi hayatını idame ettirebilmesi mümkün. Hapishane koşullarında imkânsızlıklar söz konusu” dedi.

Eşi Zeynep Bakır’ın Ocak 2016’da başlayacak olan denetimli serbestlik hakkından yararlanamayacağı yönünde endişe duyduğunu ifade eden Emrah Bakır konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, mevcut yasada yer alan “siyasi hükümlüler yararlanamaz” düzenlenmesiyle ayrımcılık yapıldığını vurguladı.

Yasaların siyasi yaptırım olarak kullanıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Emrah Bakır açıklamasında, “Çocuklu ya da çocuksuz bütün vicdan sahibi insanlar olarak bu ayrımcılığa sessiz kalmayacağız. Yasaları uygulayanlar siyasi bir hükümlü annenin, annesi siyasi hükümlü olan bir bebeğin haklarını görmezden gelme hakkına sahip değildir” dedi.

POYRAZ ALİ’YE ÖZGÜRLÜK KAMPANYASI YAYGINLAŞIYOR

Cezaevi koşullarında geçen ay beş yaşına giren Poyraz Ali’nin annesiyle birlikte tahliye edilmesi talebiyle bir araya gelen Bir Avuç İnsan İnisiyatifi’nin internette başlattığı kampanyayı destekleyenlerin sayısı ise hızla artıyor.

“” başlığıyla başlatılan kampanyayla, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek’e hitap edilerek, Denetimli Serbestlik Yasası’nın ayrımcılık gözetilmeksizin herkese eşit olarak uygulanması talep ediliyor.

Bir Avuç İnsan İnisiyatifi, yarın Galatasaray Lisesi önünde yapılacak eylem öncesi www.poyrazaliyeozgurluk.org internet sitesinden yaptığı duyuruda, İnsan Hakları savunucularını ve tüm duyarlı kesimleri eyleme destek vermeye davet etti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:    

“Bizler, Zeynep Bakır özelinde varlığından belki de haberdar bile olmadığımız tüm siyasi tutsak annelerin de, özellikle hasta ve özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarının da yasalarda kesin engel bulunmamasına rağmen işletilmeyen, mevcut Çocuk Yasası’ndan yararlanması için bu konunun takipçisi olacağız.

Bu talebi zaruri bir ihtiyaç olarak görüyoruz, çünkü ülkemizde İnsan Haklarını ihlal eden hapishane koşullarının fiziksel zararların yanında, ruhsal travmaları tartışmasız bilinmektedir. Yetişkin bir insanın bile koşullarına katlanmakta güçlük çektiği hapishane ortamının büyümekte olan çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimine olan etkilerinin görmezden gelinmesine dikkat çekiyoruz.

Bu gerçekliğin siz, İnsan Hakları savunucularının, eğitim ve sağlık emekçilerinin, eşitlik, özgürlük ve toplumun refahı için mücadele veren siyasi partilerin, yaşadığımız coğrafyada, toplumu etkileme gücüne sahip sanatçı, gazeteci ve yazarları bu mücadelede yanımızda olup, bize güç katmaya davet ediyoruz.”