Puşi taktığı gerekçesiyle şüphe üzerine 22 aydır tutuklu olan öğrenci Cihan Kırmızıgül tahliye edilmedi. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri dayanışma için Adliye'deydi.

 

Boynunda puşiyle yakalandığı için "terör örgütü üyeliğiyle" yargılanan ve 22 aydır tutuklu Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği üniversite öğrencisi Cihan Kırmızıgül için tahliye kararı çıkmadı.

 

Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün (9 Aralık) görülen yedinci duruşmada  Kırmızıgül'ün avukatı Sait Tanrıverdi, olay günü yakalama tutanağında imzası olan ve mahkemede dinlenmeyen üç polisin dinlenmesi, molotof kokteyli atılan marketin ve karşısındaki kuyumcunun kamera kayıtlarının incelenmesi, Kırmızıgül'ün olayın olduğu 19:50'de yaptığı iki görüşmenin kayıtlarının mahkemeye ulaşması ve çelişkili ifade veren tanıkların yüzleştirilmesini  talep etti.

 

Mahkeme Başkanı, avukattan esas hakkındaki savunmasını istedi. Tanrıverdi, savunma için ek süre istedi ancak bu talebi reddedilince, istifa etti. Dava  23 Mart'a ertelendi.

 

Duruşma öncesinde Galatasaray Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi de destek için  Beşiktaş Adliyesi'ndeydi.

 

Duruşmayı, aralarında Özgür Mumcu'nun da olduğu Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de izledi.

 

"O GÜN KAĞITHANE'DE OLMASAYDI"

 

Basın açıklamasını okuyan Ahmet İnsel, Cihan Kırmızıgül ve Hopa'da 22 öğrenci, toplam 500'ün üzerinde tutuklu üniversite ve lise öğrencisinin terörle mücadele kapsamında yargılandığını hatırlattı.

 

"Yargılanmalarına sebep olan suçlar, basın açıklaması yapmak, halay çekmek, fikir beyan etmek gibi temel hak ve özgürlüklerin kullanımı alanına giren eylemler. Suç olmayan eylemlerin suça dönüştürülmesinin yanında, emniyet görevlilerinin suça suçlu bulmasına da sık şahit oluyoruz. Gençler, öğrenciler, doğum yeri dikkat çekenler, olağan şüpheli olarak tutuklanıyor."

 

İnsel, Kırmızıgül'ün, Kağıthane'de bir markete molotof kokteyli atıldığı gün arkadaşını ziyaret etmeseydi, otobüs durağında beklerken tutuklanmayacağını söyledi.

 

"Boynunda taşıdığı puşi dışında kendisini olayla ilişkilendirecek en ufak bir şüphe nedeni bulunmaksızın 22 aydır Tekirdağ F Tipi Kapalı cezaevinde. 5. duruşmada savcı Cihan'ın saldırıyla ilgili bütün suçlardan beraatini ve tahliyesini istedi.

 

"6. duruşmada ise görevli savcının değişmesinin ardından, aynı suçlardan cezalandırılmasını talep etti. Bu talebin puşi dışındaki tek dayanağı, olay günü yazılmış tutanakla ve birbiriyle çelişen polis beyanları."

 

İnsel, Galatasaray Üniversitesi ve öğrencileri olarak Cihan'ın tutuksuz yargılanması ve öğrenimine devam etmesini talep etti. (Nilay VARDAR / BİA)