Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 42 gün geçmesine rağmen failleri hala açığa çıkarılmadı.

Ailesi, avukatları ve kamuoyunun tepkisine rağmen işlenen cinayetle ilgili yürütülen soruşturmada faillerin ortaya çıkarılmasına dönük elle tutulur bir gelişme yaşanmazken, Diyarbakır Barosu avukatlarının talebi üzerine, soruşturma dosyasına gönderilen görevlendirme yazılarında önemli bir detaylar ortaya çıktı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Ekipler Büro Amirliği, Foto Film Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerine ait görevlendirme yazılarının, olayın meydana geldiği 28 Kasım 2015 tarihli olmasına rağmen, olaydan sonraki haftalara ait hazırlandığı anlaşıldı.

Belgelere göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Ekipler Büro Amirliğinin olaydan 21 gün sonra yani 18 Aralık'ta, Güvenlik Şube Müdürlüğü'nün 9 Aralık'ta, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün 14 Aralık'ta görevlendirme yazılarını yazdığı anlaşıldı.

Açığa çıkan bu durum, Elçi'nin yapacağı basın açıklaması öncesi emniyetin gerekli hazırlık, tedbir ve koordinasyon yapmadığını ortaya koydu.

Yine bu cinayetin hemen öncesine iki polisi öldüren PKK'lileri takip eden istihbarat ekibi de cinayetin işlendiği yerde görevliymiş gibi gösterildi.

Fark edilen bu durum sonrası dava avukatları, görevlendirme yazılarının resmi görev yazısı niteliği olmadığını belirterek, savcılığa başvurdu.

Avukatlar başvurularında en geç olay günü olan 28.11.2015 tarihinde düzenlenmesi gereken görevlendirme yazılarının savcının talebinden sonra tanzim edildiğini belirtti.