Adalet Bakanlığı, yeni yargı paketinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapacağı değişikliklerle polis ile savcıların yetkilerini arttırmaya hazırlanıyor.

Hali hazırda OHAL’in ardından çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle yetkisi arttırılan polise, yapılacak değişikliklerle birlikte sadece savcılardan bulunan yeniden ifade alma yetkisi de verilecek.

Değişiklikle savcılara da mahkeme kararı olmadan bilgisayar ve verilere el koyabilme yetkisi öngörülüyor.

Yeni düzenlemeyle darbe soruşturmasının firari sanıklarının mallarına el koyma, şirketlerine kayyum atama yetkisi de yeni CMK’da yer alacak.

Değişiklikle yeniden düzenlenmesi öngörülen bir diğer konu ise tahliye talepleri. Değişiklikle, “Örgüt faaliyeti” kapsamında işlenen suçlardan tutuklu bulunanların tahliye talepleri üç yerine 15 gün içinde değerlendirilebilecek.

Pakette mahkemenin, sanığın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkında dilekçeyi reddettiğinde bu kişiler duruşmada dinlenmesi durumu da tekrar değerlendirildi.

Yapılacak değişiklikle hâkim, bunun, “davayı uzatmak amacıyla” yapıldığının tespiti halinde talebi reddedip tanık veya uzman kişiyi dinlemeyecek.

Değişiklikte “örgütsel suçlara” dönük yargılamaların hızlandırılması amacıyla iddianamelerin okunmasının da iptal edilmesi öngörülüyor. İddianame okunması yerine isnada konu eylemlerin, delillerin ve hukuki nitelendirmenin anlatılmasıyla yetinilecek.

(Kaynak: Gazete Karınca)