Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Nusaybin'de polislerin saldırısı sonucu hastanelik olan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Nusaybin'de yaşananları anlattı.

Evrensel gazetesinden Şerif Karataş'a konuşan Sancar, 11 gündür operasyonlar yapıldığı söylendiğini ancak kapsamına ve sonuçlarına dair bilgi alamadıklarını kaydetti.

Nusaybin girişine yaralılar geldiğini kaydeden Sancar, "İkisi orada bulunduğumuz esnada hayatlarını kaybetti. Biri tek kurşunla kafasında yaralanmıştı, diğeri de karnından tek kurşunla. Keskin nişancılar tarafından vuruldukları kesin. Keskin nişancıların hangi ölçüde neden bu şekilde davrandıkları açıklanmıyor yetkililer tarafından.”

YASAK HUKUK DIŞI

Nusaybin’de yaşananları büyük bir hukuk dışılık olarak değerlendiren Sancar, şöyle devam etti: “Nusaybin’in 150 bin civarında nüfusu var. Bunun yaklaşık 120 bininin ilçede olduğu kesin. Bunların temel ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları ciddi bir sorun. Elektrik, su uzun süre verilmedi. Şimdi tam olarak nedir durum bilgi alamıyoruz. Geceleri yoğun silah ve patlama sesleri var. Bunun savaş konseptinin uzantısı olduğunu biliyoruz. Hükümetin savaş politikası hem insani hem de siyasi açıdan büyük bir tahribatlara yol açtı. Bu durum Kürt sorununun kangrenleşmesine yol açacak.”

‘POLİS BENİ HEDEF ALDI’

Sancar, açlık grevlerine başlama nedenlerini ve dün yaşananları da şu ifadelerle anlattı:

“Ana akım medya ve ülkenin batı kesimindeki kamuoyu çok fazla ilgi göstermiyor. Bu duruma karşı başka imkan kalmadığı için 4 vekil açlık grevine başladık. Dün (önceki gün) ilçede yaşananları gözlemek için bir heyetle Mardin’den Nusaybin’e gitmek istedik. Şehre girmemize izin vermediler, biz de ilçeye girmemiz gerektiğini ısrarla söyledik. Bize karşı tazyikli su biber gazı yoğun bir şekilde kullanıldı. TOMA’ya yakın bir bölgedeydim. Ahmet Türk, ben, Emine Ayna’nın olduğu yere polis doğrudan beni hedef alarak su sıktı. Su başıma geldi, sersemledim, uzaklaşamadım. Çok yoğun gaza maruz kaldım, zorla bir bölgeye geldik. Beni görenler hastaneye kaldırdı. 3 saate yakın serum aldım, müşahede altında oksijen verildi. Ardından taburcu edildim. Sağlık durumum iyi. Şimdi Mardin’deyim. Parti grubumuz bize açlık grevi ile ilgili çağrı yaptı, inisiyatifi bize bırakarak, bir araya gelerek değerlendireceğiz. Partimiz açlık grevinin amacına ulaştığını hep birlikte başka etkili demokratik yöntemlerle meselenin takip edilmesi gerektiğini söyledi bize. Biz değerlendirme yaptıktan sonra kararımızı açıklayacağız kamuoyuna.”

Sokağa çıkma yasağının hukuk dışı ve mevzuata aykırı olduğuna vurgu yapan Sancar, buna karşı dava da açtıklarını da hatırlattı. İlçeye sokulmamalarının da hukuk dışı olduğuna dikkat çeken Sancar, en azından ilçede birtakım gözlem ve bazı görüşmeler yapma imkanını sağlanması gerektiğine işaret ederek, güvenlik gerekçesiyle buna dahi izin verilmediğini anlattı.