İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne gözaltılarda kullanılmaması şartıyla personel taşımak için verdikleri otobüslerin, olaylar sırasında Valilik önünde kalkan yapıldığını söyledi.

Başkan Kocaoğlu, Emniyet Müdürlüğü'nün samimi olmadığını gördüğünü ifade ederken, "TOMA'lara kesinlikle su vermiyoruz. Artık, polise otobüs de vermeyeceğiz. El koysunlar alsınlar" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 3 arabalı vapur yapım sözleşmesi imza töreni çıkışı gazetecilerin Soma maden ocağı, ilçede ve İzmir'de çıkan olaylar, polislere tahsis edilen belediye otübüsleri ve il özel idare mallarının paylaşım konularındaki sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, TOMA'lara kesinlikle su vermediklerine dikkat çekti. Belediye otobüslerini ise sadece Emniyet'in personel taşıması için verdiklerini belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Kesinlikle otobüsü tutuklamalarda ön karakol gibi kullanmama, gözaltına alınanları buraya almama şartıyla verdik. Ancak gördük ki maalesef Emniyet samimi değil. Bizim otobüsleri Hükümet Konağı önüne kalkan olarak sıralamışlar. Farklı bir düşünce var. Ben Soma'daydım. Sonradan öğrendim. Bu nedenle artık otobüs de vermeyeceğiz. Kendi otobüsleri var. Şoförlerini kullanmıyorlar. Biz artık otobüs de şoför de vermeyeceğiz."

Basın mensuplarının "Valilik emriyle otobüslere el koyma yetkileri yok mu?" sorusuna yanıt veren Kocaoğlu şunları söyledi:

"Biz vermeyelim, el koysunlar. Biz vermeyeceğiz, onlar el koysunlar, alsınlar. Çünkü, ben devamlı izliyorum. Son 3-4 olay içinde, birinde fiilen ben de vardım. Edindiğim intiba, kimsenin bir şey yapıp- yapmamasına bağlı olarak, taşkınlığa göre hareket edilmiyor. Tamamen sindirme, demokratik protesto hakkını yok sayma, insanları evden çıkmama noktasına getirmek üzere bu eylemlere müdahale ediliyor. Konuşurken su sıkılıyor. DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun başına gelen olay böyledir. Herkes bizi mazur görsün, biz bu konuda böyle hareket edeceğiz. Ülkenin, vatandaşın canını, malını koruyup kollamak, Valiliğe, Emniyet'e yardımcı olmak bizim görevimiz. Ama, Emniyet ve Valilik bu görevinde vatandaşı taciz etmek üzere, sindirmek, demokratik hakkını kullandırmamak üzere ve hiç sorgusuz sualsiz, insanların üzerine gitmemeli. Böyle bir şey olamaz."