İzmir Alsancak İlçesi’nde, OHAL uygulamalarını protesto ettikleri sırada bir polisin "Teröristler eylem yapıyor" demesi üzerine linç girişimine maruz kalan 9 genç, olay gününe ait görüntülerle sözkonusu polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukatları Tuğçe Nazlı Akın aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, görevli polislerin "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek", "Suç işlemeye tahrik", "Hakaret" ve "Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması" ile "Görevi kötüye kullanmak" suçlarını işlediği ifade edildi.

Cihan Başakçıoğlu’nun DİHABER’den aktardığına göre, olay gününe ait görüntülerin de dosyaya eklendiğini ifade eden Avukat Akın, vekillerin tutuklanması ile ilgili basın açıklaması yapmak isteyen, demokratik haklarını kullanan gençlerin yaptığı basın açıklaması sona erdiği esnada, hiçbir uyarı ya da ihtarda bulunulmadan sivil polis olduğu anlaşılan şahısların saldırdığını söyledi.
 


Polisler tarafından müvekkillerinin linç edilmelerine zemin sunulduğunu ve gözaltı süresince de kötü muamelenin devam ettiğini savunan Akın, "Bu müdahale şehirdeki valiliğin basın açıklaması, miting konser yasaklarının bir parçası olarak düşünülmelidir. Keyfi yasaklarla açıklamalar engellenemeyince linç etmelerle engellenmeye çalışılmaktadır. Bu tarz haksızlıklara ve saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 


NE OLMUŞTU?
 
İzmir’in Alsancak ilçesinde bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 5 Kasım günü protesto eden Gençliğin Devrimci Güçleri (Dev-Güç) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 9 genç, gözaltına alınmıştı.
 
Gözaltı esnasında bir polisin, “İzmir halkı PKK’yı görün PKK’yı. Teröristler yasadışı eylem yapıyorlar. Polise yardımcı olun. PKK’lılar eylem yapıyorlar” iddiası sonucu, çevredeki bazı kişilerce darp edilen gençler, götürüldükleri karakolda da darp edildi.
 
9 genç çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılırken, polisin gençleri linç ettirmek istediği görüntülerin ortaya çıkması kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.