Kürtler sivil itaatsizlik çerçevesinde ‘Sivil Cuma’ namazlarına devam etti…

 

Batman, Siirt, Cizre, Silopi, Diyarbakır, Bismil, Silvan, Nusaybin, Van, Malazgirt, Hakkari ve Turgutlu'da kılınan Sivil Cuma Namazları'nda Newroz kutlamalarına yönelik yasaklama, polis şiddeti ve DTK Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk'e yapılan polis saldırısı protesto edildi. Namazlarda Kürtçe verilen vaazlarda, halkların haklarının tanınması gerektiği belirtilerek, zulme karşı çıkılması istendi.

 

Batman Belediyesi Çay Bahçesi'nde her hafta kılınan Sivil Cuma Namazı'nda yüzlerce yurttaş saf tuttu. Batman Din Âlimleri Derneği (DAD) üyesi imamların kıldırdığı namazda, 20 Mart'ta Newroz kutlaması için Batman'da bulunan DTK Eşbaşkanı Başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı kınanırken, Newroz kutlamalarına katılan yurttaşlara yapılan polis müdahalelerine tepki gösterildi. İstanbul'daki Newroz kutlamaları esnasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren Hacı Zengin için de dualar okundu. Namaz sırasında çok sayıda polisin görüntü alması dikkat çekti.

 

Siirt'te Sivil Cuma Namazı Belediye Garajı'nda kılındı. Namaza BDP İl Eşbaşkanı Seraceddin Kayran, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra, il genel ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

 

Şırnak'ın Cizre (Cizir) İlçesi'nde kılınan Sivil Cuma Namazı'nda Newroz kutlamalarında sergilenen polis şiddetine tepki gösterildi. BDP Cizre İlçe binası önünde namaz için toplanan bini aşkın kişiye seslenen Mele Sait Özdemir, Newroz kutlamalarında yaşanan polis şiddetine tepki göstererek, zulmün hiçbir dinde yeri olmadığını söyledi.

 

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde BDP Silopi İlçe binası önünde kılınan Sivil Cuma Namazı'na BDP İlçe Başkanı Mütalip Sakman, Belediye Meclis üyeleri, BDP yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce yurttaş katıldı. Yurttaşlar evlerden getirdikleri seccade, battaniye, halı ve kartonları yerlere sererek, namaz için saf tuttular. Kürtçe hutbe okuyan Mele Hesene Sipindarok, İslam dininde halkların özgürlüğüne verilen öneme işaret etti.

 

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde Sivil Cuma Namazı, her zaman olduğu yerde Belediye Halı Sahası'nın yanında bulunan boş alanda kılındı. Mele Feyzi Yavuzkılıç öncülüğünde kılınan namaza, yüzlerce kişi katıldı. Burada okunan Kürtçe hutbe ve vaazlarda Müslüman olan inanç ve vicdan sahibi olan hiç kimsenin zulme karşı sessiz kalmaması gerektiği belirtilirken, zalimin yanında yer alanın zalimin işlediği tüm suçlara ve günahlara ortak olduğu kaydedildi.

 

SAİD-İ KURDİ İÇİN MEVLİT

Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı Selahattin Eyyubi Yer Altı Çarşısı üzerinde kılınan namaza bini aşkın yurttaş katıldı. Mele Hadi Koç tarafından okunan Kürtçe hutbede, Said-i Nursi'nin ölüm yıldönümü vesilesiyle Nursi'nin hayatı anlatıldı. Mele Hadi, Nursi'nin hayatta iken doğruluğu ve mücadelesi ile bilinen bir kişi olduğunu ifade etti. Koç'un hutbesinin ardından yurttaşlar DİAYDER Başkanı Mele Zahit Çiftkuran'ın arkasında saf tuttu. Kılınan namazının ardından Said-i Kurdi için mevlit okutuldu.