Başbakan Erdoğan'ın Hopa'da düzenleyeceği miting öncesi çıkan olaylarda polis, herkesi suçlu ilan etti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesinde, emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun öldüğü, bir Başbakanlık korumasının ağır yaralandığı Hopa olayları ile ilgili polis fezlekesinde, 36 şüphelinin yanı sıra 46 Hopalı daha firari şüpheli diye anılıyor.

Fezlekede, şüpheliler 'yasadışı örgüt' üyesi sayılırken, daha önce katılmış oldukları 1 Mayıs Mitingi, TEKEL'e destek eylemi, bir yumurtalı protesto ve geçen yıl yapılan referandumda 'Hayır' kampanyası 'terörist eylem' sayılıyor.

Radikal Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre, Artvin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 4 Haziran 2011'de hazırlanıp Erzurum Özel Yetkili Başsavcılığı'na gönderilen fezlekede, çoğu polislerden oluşan 26 kişi 'mağdur ve şikâyetçi' sıfatıyla yer alıyor. 36 şüpheliden bahsedilirken, 46 Hopalı da firari şüpheli olarak anılıyor.

Atılan gaz bombasından etkilenerek öldüğü savunulan emekli öğretmen Metin Lokumcu olayların yönlendiricisi olarak tarif ediliyor: "Metin Lokumcu'nun iki metre uzunluğunda inşaat demirinin olduğu ve demiri göstericilere göstererek polise karşı kışkırttığı, çevik kuvvet polislerine agresif şekilde müdahale ettiği, 'Susma sustukça sıra sana gelecek' diye bağırdığı görülmüştür."

İlçe meydanında toplanan halka ait görüntüler de fotoğraflar halinde fezlekede bulunuyor.

Emniyet fezlekesinde Halkevi üyeleri THKP/C-Devrimci Yol adlı olmayan bir örgütle bağlantılandırılıyor. Halkevleri'nin eylemleri 'hükümeti yıpratmaya dönük' sayılıp şöyle deniyor: "Açıklama, bildiri, yürüyüş, posta gönderimi, panel, forum, yazılama, afiş, pankart, kavga şeklinde eylemler gerçekleştirdikleri görülmüştür. Derneğin, 2011 genel seçimlerinde de çalışmarının temelini AKP karşıtlığı oluşturmuştur."

Daha sonra da Artvin ve Hopa'daki ESP ve Halkevleri üyelerinin katıldığı yasal eylem ve etkinlikler MLKP ve THKP/C Devrimci Yol'un illegal eylemi kabul ediliyor.

'TEKEL'e destek eylemi, Torba Yasa'yı protesto, Ak Parti Milletvekili Aytekin Çolak'a yumurta atılması, 1 Mayıs Mitingi ve referandumda 'Hayır' kampanyası' fezlekede zikredilen 'terörist' eylemler arasında yer alıyor.